Mladi niški rok bend ABS nedavno je promovisao i svoj novi singl, pod nazivom „Ima li nade?“. Godinu dana nakon objavljivanja debitantskog albuma, ova grupa najavljuje još ozbiljnije aktivnosti u narednom periodu. O novom singlu, radu grupe, kao i o budućim planovima, razgovarali smo sa gitaristom benda Danilom Simićem.

Koliko dugo grupa postoji?

Sama ideja o formiranju grupe nastala je još 2008.godine. Počeli smo da sviramo u akustičnoj varijanti, eksperimentisali smo kao klinci.  Još tada se rodila želja da imamo svoj bend i radili smo na tome da to i ostvarimo. U ovom sastavu smo već tri godine, tako da možemo reći da bend u pravom smislu zapravo postoji od tada. U početku smo se malo „tražili“ ali sada smo iskristalisali svoj pravac. Znamo šta želimo.

Otkud naziv ABS, kako je bend dobio to ime?

Od samog početka smo imali dosta problema. Mnogo toga nas je sputavalo od trenutka kada smo rešili da krenemo u ovu priču. Prvi put smo se okupili na petak 13-ti, pa je postojala ideja da se i bend tako zove. Maleri nas nisu zaobilazili. Uvek je bilo nečega što nas je ,,kočilo“ i zato nam je bio potreban sistem koji bi to sprečio. Simbolično, i bend nosi ime ABS.

Kako ste funkcionisali na početku?

Kao što je i tipično za rokenrol, krenuli smo da sviramo po podrumima i garažama. Imali smo mnogo entuzijazma, pa nije predstavljalo preveliku prepreku to što smo se suočavali sa brojnim problemima. Uspeli smo da prevaziđemo to, prebrodimo krizu kada nije bilo adekavtne opreme za rad, niti prostora za vežbanje. Između ostalog, naš pevač živi i studira u Kragujevcu, pa mu ipak nije problem da pređe i 150 km da bi došao na običnu probu. Mi smo u bendu pre svega drugari, to je ono što nas je i održalo. Ima mnogo bendova koji samo sviraju zbog profita, a  nemaju tako kvalitetne međuljudske odnose. Nama nikada nije prioritet bila zarada.

Prvi album „Pravac za spas“ objavili ste aprila prošle godine. Kakve su tada bile ambicije?

Snimanju albuma prethodile su svirke na kojima smo „brusili“ formu i pripremali se za novi korak u svom anagažovanju. Nastupali smo pre toga na nekim festivalima, svirali i kao predgrupa Đorđu Davidu i njegovom bendu „Death saw“.  Shvatili smo da možemo da postanemo ozbiljan bend i posvetili smo se autorskom radu jer nismo želeli da budemo samo još jedan u nizu bendova koji će raditi cover.

Kako je proteklo snimanje tog albuma?

Imali smo tu sreću da naiđemo na prave saradnike. Snimali smo kod Miloša Krstića, u studiju „Kocka“. Miloš nam je bio producent tog albuma i mnogo nam je pomogao. Od njega smo naučili dosta o načinu razmišljanja u muzici i odnosu koji nam je neophodan. Snimanje albuma za nas je bio ozbiljan poduhvat, a on nam je dosta olakšao ceo taj proces.

 

Promociju „Pravca za spas“ ste imali u punom klubu Pravnog fakuleta. Kako je to izgledalo?

Zaista je bilo sjajno videti toliko ljudi koji su došli da podrže jedan mladi i još uvek neafirmisani bend. Moram priznati da nismo očekivali toliko dobar odziv publike. To nas je dodatno motivisalo. Nakon toga nastavili smo sa svirkama, imali nastupe širom Srbije. Imamo ljude koji nas redovno prate na našim nastupima. Pored klupskih svirki i festivala  na kojima smo učestvovali, svirali smo i na humanitarnim koncertima. Uvek se rado odazovemo da pomognemo onima koji je to najpotrebnije. Kada rezimiramo, iza nas je sigurno jedan uspešan period.

Nedavno se pojavio i vaš novi singl ,,Ima li nade“.  Kakvi su dalji planovi?

Posle uspešne saradnje na prvom albumu i ovog puta smo snimali u ,,Kocki“. Miloš je producent i ovog singla. Radićemo u narednom periodu promociju pesme, nastaviti sa redovnim aktivnostima u sklopu toga. Pesma je odraz aktuelnog stanja i načina na koji razmišljamo trenutno. Pripremamo i nove stvari, tako da nas uskoro očekuje i povratak u studio. U narednom periodu će biti i novih pesama koje će prethoditi  sledećem albumu. Spremni smo da se borimo za svoj cilj, „zagrejaniji“ smo nego ranije. Mislim da smo dosta sazreli i kao bend, ali i svako od nas pojedinačno. Forsiramo svoj stil, borimo se na svoj način protiv šunda i primitivizma. Sviramo ono što osećamo. Uloga rokenrola je da budi svest, mi se trudimo da koliko možemo otvorimo ljudima oči, da se probijemo iz magle. Nastavljamo u „Pravcu za spas

ABS Bend čine: Danilo Simić i Dalibor Jevtić (gitare) Strahinnja Marjanović( bas gitara) Petar Vukojević(vokal) i Lazar Đonić (bubnjevi)

Zvanični YT kanal benda možete naći ovde.

 Filip Jovanović 

0