Možda ne možeš da budeš svačiji heroj, ali možeš nečiji“ poručuju iz studentske organizacije AEGEE Niš, koja organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi. Događaj će biti održan 14. februara od 8 do 14 sati, u Zavodu za transfuziju krvi u Nišu.

U pozivu koji je AEGEE Niš uputio, ističu da doniranjem krvi jedna osoba može spasiti čak tri pacijenta i pozivaju sve ljude dobre volje da podrže akciju.

„Zašto dobrovoljno davanje krvi? Zato što će možda baš vaša donacija nekome spasiti život. Zato što ovim putem dajemo šansu svima da postanu heroji. Mi smo samo grupa mladih koji žele da doprinesu svojoj zajednici na najbolji mogući način i u tom cilju organizujemo ovu akciju. Apelujemo na humanost, podižemo svest o zajedništvu i ljudskoj dobroti. Jer dobra je mnogo, ali je malo onih koji ga čine. Želimo da pokažemo šta znači „biti čovek“. Da budemo primer budućim generacijama koje će nastaviti našim koracima“ kaže Jelena Daraboš, PR lider organizacije AEGEE Niš

Krv možete da donirate ukoliko je vaše zdravstveno stanje na dan doniranja dobro i da pritom ispunjavate sledeće uslove:

– Imate između 18 i 60 godina.
– Imate težinu veću od 45 kg.
– Imate više od pet sati sna.
– Nemate visok pritisak, bolest srca ili dijabetes.
– Niste imali nikakvu operaciju u proteklih šest meseci.
– Niste koristili antibiotike u proteklih nedelju dana.
– Jeli ste pre donacije.
– Niste donirali krv u protekla tri meseca.
– Nemate više seksualnih partnera i niste koristili psihoaktivne supstance.

 

0