Studentska organizacija AEGEE Niš proslavila je 17. godina postojanja 18. aprila u  Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ .

U svečanoj sali biblioteke najpre su predstavljeni projekti i planovi AEGEE-a. Prezentacija ,,Priča o AEGEE-u“ je na dovitljiv način predstavila sve prepreke na koje je AEGEE naišao i način na koji su te prepreke prevaziđene.

„Ovaj trenutak možemo nazvati trenutkom naše pobede. Imali smo mnogo izazova, ali smo uspeli da ih prevaziđemo uz upornost, hrabrost i kreativnost naših članova. Očekujem da će do sledećeg rođendana AEGEE biti još veći i uspešniji.“, izjavila je Aleksandra Cvetković, predsednica AEGEE-a u Nišu,  i istakla da je pozitivna atmosfera ono što je organizaciju dovelo na ovaj nivo.

Aleksandra Ilić, član AEGEE-a, ocenila je svoje dosadašnje AEGEE iskustvo kao ,,nešto nezamenljivo“. ,,Kad sam ušla u organizaciju, nisam znala da ozbiljan rad može biti ovoliko zabavan. Ovo veče je samo jedan od primera zabave u AEGEE-u, a bilo ih je mnogo. Nadam se da ćemo nastaviti ovim tempom i da ćemo se, pored toga što ozbiljno radimo, i što češće ovako okupljati.“, dodala je Aleksandra.

Alumni članovi izrazili su svoje divljenje prema postignutim rezultatima otkako su napustili ovu organizaciju, a zatim su govorili i o svojim iskustvima i pokušali da dočaraju kako je AEGEE izgledao pre nekoliko godina.

,,Pre četiri godine, kada sam prvi put otišla na AEGEE sastanak, ono što me je privuklo i zbog čega sam i ostala jeste, nazvaćemo ga, AEGEE Spirit-om. Taj neobjašnjivi fenomen je sinonim za dobro druženje, nova poznanstva, nova iskustva u pogledu onoga što radi AEGEE na lokalnom i evropskom nivou. Sada kada sam kao alumnista došla da vidim svoju nekadašnju organizaciju, sve je ostalo isto osim novih ljudi, novih nosilaca AEGEE Spirita koji čine da ovaj lokal i dalje živi i okuplja sve same aktivne i pune energije studente. Meni su ostala samo lepa sećanja, kao sto će i njima, i ta sećanja nikada ne bih menjala ni za jednu drugu organizaciju.“, rekla je Jelena Blagojević, alumni član AEGEE-a.

Nakon prezentacije i izlaganja, usledio je koktel na kojem su novi i stari članovi AEGEE-a imali prilike da se upoznaju i međusobno podele svoja iskustva. Zatim su  u Irish Pub-u dočekali predstavnike prijateljskih organizacija – Kapital Magazin, SDL, AIESEC i BEST.

11133916_491097314379438_5000258932623146161_o

Tatjana Stojanović, član AIESEC-a u Nišu, izjavila je da je AIESEC uvek tu da podrži sve akcije i projekte AEGEE-a. ,,Radovali smo se pozivu za rođendan i znali smo da će žurka da protekne u najboljoj atmosferi. Ko se bolje provodi od društveno angažovanih mladih ljudi? Ovog puta smo spojili zabavu i ozbiljan rad, i nema stvari koja više motiviše od toga. Čestitamo još jednom rođendan našoj partnerskoj organizaciji i želimo im uspešan rad.“ dodala je Tatjana.

Više slika možete videti na Facebook stranici AEGEE-a.

AEGEE već 17 godina živi u Nišu, promoviše ideje multikulturalne Evrope, podstiče mlade na mobilnost i aktivno učešće u lokalnoj zajednici u oblasti visokog obrazovanja, kulturne razmene i ljudskih prava.

 

Bratislav Bojić 

 

0