Studentska organizacija AEGEE-Niš organizuje jedan od najvećih internacionalnih projekata ove organizacije pod nazivom Letnji univerzitet (Summer University). Ovogodišnji Letnji univerzitet nosi naziv Balkan Beats, a u organizovanju projekta je uključena i partnerska organizacija AEGEE-Sofija.

Letnji univerzitet „Balkan Beats“ zvanično je počeo 3. avgusta u Sofiji. Projekat se sastoji iz dva dela – u periodu od 3. do 10. avgusta, učesnici će biti u Bugarskoj, tačnije u Sofiji i Plovdivu, dok ih u periodu od 10. do 17. avgusta očekujemo u Srbiji, tačnije na Kopaoniku i u Nišu. Učesnici će biti gosti Niša ukupno 5 dana, od 12. do 17. avgusta.

Kroz boravak na Kopaoniku i u Nišu, učesnici će moći da upoznaju našu kulturu, istoriju i tradiciju. Projekat je zasnovan na predstavljanju srpske muzike, kulture i umetnosti, kako tradicionalne, tako i moderne, pa će radionice i predavanja na temu srpske izvorne muzike, narodnih igara ali i modernih plesova, imati za zadatak približavanje srpske kulture studentima iz Evrope. Cilj projekta je promovisanje tolerancije, suzbijanje predrasuda i poštovanje kulture i običaja među mladima, u cilju stvaranja Evrope bez granica.

Ovaj projekat je podržao Nišville festival, pa će Nišville atmosfera biti veliki deo iskustva za učesnike na ovom projektu. Takođe će poznati niški muzičar Oliver Katić biti jedan od predavača na edukacijama i radionicama o pevanju i srpskoj muzici.

Letnji univerzitet je tradicionalni i najveći projekat AEGEE Europe-a, koji se organizuje širom Evrope još od 1986. godine. Svake godine se održava preko 90 Letnjih univerziteta u preko 160 gradova, za koje se prijavi oko 5000 studenata. Ovaj projekat, pre svega, predstavlja platformu za kulturnu razmenu, kroz osnovnu AEGEE-ovu formulu – upoznavanje Evropljana sa Evropom. To je prilika za mlade da osete bogatstvo različitosti evropskog kulturnog nasleđa, kao i da se povežu kroz zajedničke društvene i kulturne vrednosti i time rade na ideji stvaranja Evrope bez granica i predrasuda.

AEGEE-Niš je omladinska organizacija koja postoji već 17 godina i zvaničan je deo mreže AEGEE Evrope. Kao nevladina, politički nezavisna i nedobitna organizacija, AEGEE Niš ostvaruje svoj cilj promovisanja ideje multikulturalne Evrope kroz aktivnosti zahvaljujući kojima članovi uče da poštuju različitosti i jedni druge i time aktivno doprinose otvorenoj i tolerantnoj saradnji zajednica u kojima žive.

Evropski studentski forum – AEGEE Europe – postoji u preko 240 akademskih centara širom Evrope i ima preko 13000 članova. U toku godine širom AEGEE mreže organizuje se preko 200 različitih događaja.

 

Bratislav Bojić 

 

0