Telekom Srbija i Turistička organizacija Niša predstavili su besplatnu aplikaciju za smart uređaje „Niš priča“, koja će posetiocima Niša pokazivati i objasniti sve značajne kulturno-istorijske znamenitosti ovog grada.

Uz koncept  „proširene stvarnosti“ (Augmented Reality), aplikacija omogućava da se na jednostavan i interaktivan način mogu pronaći građevine u neposrednoj blizini i saznati pojedinosti o njihovoj nameni, graditeljima ili zanimljive istorijske činjenice

Potrebno je samo kameru pametnog uređaja usmeriti ka objektu u blizini, a aplikacija će automatski prikazati niz kratkih priča o usnimljenom objektu. Uz audio vodič korisnici mogu da se fokusiraju na građevine i spomenike, a ne samo na ekran telefona.

Turistička organizacija Niša kontinuirano radi na poboljšanju i promociji turističkih sadržaja našeg grada, sa ciljem da se boravak turista produži bar za koji dan više. Zahvaljujući saradnji sa kompanijomTelekom Srbija, Niš svojim gostima, putem pametnih telefona, donosi potpuno novi doživljaj upoznavanja trećeg po veličini grada u Srbiji.“, izjavio je Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niša.

Lokacije obuhvaćene aplikacijom „Niš priča“ su: Arheološka sala, Spomenik Konstantina Velikog, Ranovizantijska grobnica, Saborna crkva Svete Trojice, Tvrđava, Hamam, Ćele kula, Sinagoga, Jevrejsko groblje, Česma na Trgu Kralja Milana, Oficirski dom, Niška banja, Narodno pozorište, Lapidarijum, Ulica iz doba Justinijana Prvog, Latinska crkva i mnoge druge.

Ovakvu aplikaciju pre Niša dobili su Beograd i Novi Sad, samo beogradska do sada ima više od 25.000 preuzimanja. Dostupna na srpskom i engleskom jeziku, aplikacija se može besplatno preuzeti sa Google prodavnice i App Stora.

 

Bratislav Bojić

 

Izvori: rts i blic

0