Francuski institut u Nišu organizuje mnogobrojne aktivnosti i projekte u oblastima nauke, filma i umetnosti. Događaji će se realizovati u periodu od septembra do decembra ove godine.

U pivnici „Berta“ će se 6.septembra od 19 časova  održati „Frankofono veče“. Nišlije će imati priliku da saznaju od Maksa GM, francuskog fotografa, šta je to light painting. Osim toga, rešavaće testove poznavanja jezika, uz francusku muziku.

Kako bi sačuvali sećanje na Prvi svetski rat, Francuski institut u Srbiji i Balkanološki institut organizuju okrugli sto 14. septembra, u multimedijalnoj sali (broj osam) Univerziteta u Nišu. Početak je u 12 časova. Temu okruglog stola „Proboj Solunskog fronta i oslobađanje Srbije“ razradiće Frederik Gelton, vojni istoričar, bivši savetnik pri Istorijskom odeljenju Odbrane (Pariz) i Vojislav Pavlović, istoričar, direktor Balkanološkog instituta SANU. Ulaz je slobodan.

Evropski dan jezika će se obeležiti 26. septembra u 19 časova. U partnerstvu sa Polyglot Club-om iz Niša, organizovaće se veliki Polyglote Café, gde će se kroz igru vežbati i slušati strani jezik.

Manifestacija „Noć istraživača“ se već 12 godina za redom održava u više od 300 gradova širom Evrope. Ove godine će se održati 28. septembra od 17 časova u niškoj Tvrđavi, gde se možete sresti sa istraživačima i otkriti njihove pronalaske.

Osim manifestacija, Francuski institut objavio je konkurs za stipendiju kratkog istraživačkog boravka u Francuskoj. Oblast istraživanja je ravnopravnost žena i muškaraca i studije roda. Boravak je predviđen između 25. septembra i 31. decembra 2018. godine. Stipendija pokriva troškove boravka, smeštaja i osiguranja, dok troškove putovanja pokrivaju sami stipendisti. Prijave treba poslati najkasnije do 6. septembra.

Pored toga, fondacija « La France s’engage » i Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove Republike Francuske raspisali su međunarodni konkurs za promociju većeg učešća civilnog društva u projektima povezanim sa ciljevima Ujedinjenih nacija za razvoj. Međunarodni konkurs za 2018. godinu, odnosi se isključivo na preduzetničke projekte koji povezuju žene i informacione tehnologije, odnosno, da nosioci projekta treba da budu žene ili da se projekat odnosi na probleme sa kojima se žene suočavaju.

„Komisija će odabrati pet kandidatkinja ili kandidata od kojih će svako dobiti: pomoć shodno potrebama (koja uključuje i 2 radna putovanja u Francusku od nedelju dana), dozvolu da ponese ime brenda « La France s’engage », kao i finansijsku podršku za realizaciju projekta u iznosu od 20.000 evra“, navode organizatori. Prijave treba dostaviti do 26. septembra.

Ukoliko ste zainteresovani za neke od navedenih programa, projekata ili želite da pohađate kurseve i radionice Francuskog instituta, više informacija možete pronaći na njihovom sajtu.

Nevena Antić

0