Biseri savremene danske književnosti izašli su iz svojih školjki na 60. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Tribinu je otvorio direktor i glavni urednik izdavačke kuće Albatros Plus, Jagoš Đuretić. Pored njega na prezentaciji su govorili i urednica edicije „Talas“ Ivana Hadži-Popović i tri pisca savremene danske književnosti Jan Sonergor, Henrih Jul Jensen i Line-Marija Long.

Jagoš Đuretić je saradnju sa piscima savremene danske književnosti protumačio kao suprostavljanje mnogobrojnim velikim kulturama koji male kulture guraju u senku iako su visokog kvaliteta.

„Knjige „Poslednja nedelja oktobra“ Jana Sonergora i „Artičokino srce“ Line- Marije Long, bave se životom pojedinca u dobro uređenoj zemlji, početku mladih u sredini blagostanja. Njihov problem je u tome što problema nema bar na prvi pogled. Problem je u tome što je pojedinac suočen sam sa sobom i sam je sebi problem.“ dodao je Jagoš Đuretić i nastavio:

„Roman „Nada“ Henriha Jula Jensena predstavlja piščev napor da objektivnije prikaže građanski rat u Jugoslaviji. Mora se naglasiti da su i pored toga ostali tragovi uticaja organizovane propagande na Zapadu. Moralo je toga doći jer je ni ovdašnji pisci se ne usuđuju da uđu objektivno u tu temu.“

„Imao sam strah da će knjiga biti kontraverzna, odnosno propaganda. Ali sam stvarno pokušao da ne bude. Mi Danci, nažalost, smo pod uticajem zapada i čak ako bismo pokušali da se odupremo tome, ostao bi trag tog uticaja.“ objasnio je Jul Jensen.

O debitanstkom romanu Line-Marije Long „Artičokino srce“ govorila je Ivana Hadži-Popović. Ona sa oduševljenjem predstavlja ovaj roman kao neverovatan, neobičan i originalan pogled na Pariz.
„U ovoj knjizi, Pariz predstavlja megalopolis u kome vlada emotivno beznađe,klaustrofobičnost,neuroza i praznina, grad u kome se gubi identitet. O originalnom pogledu na Pariz svedoči činjenica da se Luvr i Ajfelova kula spominju na strani ili dve i gube se među ostalim stranama knjige.“ Zatim se osvrnula na roman „Nada“ koju je okarakterisala kao remek – delo „dansko-balakskog bluza“

Za zbirku priča „Poslednja nedelja u oktobru“ Jana Sonergora rekla je da priča svaka za sebe predstavlja roman i da nije ni čudo što su scenski izvođene. One se bave gubicima u društvu blagostanja, sa problemima u braku, pićem i narkoticima, u očajničkom pokušaju da produže mladost. Kroz svoje izlaganje o pomenutim knjigama urednica je podsetila da je naš veliki Crnjanski napisao mnogo reportaža o Danskoj.

„Ne pominjem ja Crnjanskog slučajno,već zato što mislim da su ova tri danska pisca zaista izvrsni i potpuno na nivou Crnjanskog“ zaključila je.

Jagoš Đuretić je naglasio da saradnja sa danskim piscima traje više od deset godina i da ta činjenica,kao i činjenica da smo objavili minimum osam autora, govori o značaju danske književnosti za Albatros Plus.

 

Dragomir Spasojević i Katarina Stojanoski 

0