Dan zaljubljenih bio je povod i inspiracija za mlade pesnike da učestvuju na nagradnom konkursu SMART grupe, koji je iako prvi put organizovan, okupio 78 pesama iz celog regiona, ali i Japana.

Prvu nagradu konkursa, pod nazivom „Ko ne sluša pesmu, slušaće oluju“ osvojila je pesma Aleksandre Stevanović „Postoji“.

Osim što se bavi pisanjem poezije i proze, Aleksandra je student Pravnog fakulteta u Nišu, zainteresovana za krivično i porodično pravo, tačnije za zaštitu od nasilja u porodici.

Za Kapital magazin, Aleksandra je okrila šta je bila njena inspiracija, kada je počela da se bavi pisanjem, ali i koje je njeno viđenje položaja umetnika u društvu.

 

Šta te je inspirisalo da napišeš pesmu?

Pesmu ,,Postoji“ napisala sam pre nekoliko godina, a inspiraciju sam, naravno, pronašla u ljubavi, ali sam pored toga želela da pesmom i poručim nešto drugim ljudima i da ukažem da je ljubav ono što pokreće naše društvo i svet, bilo da je to ljubav prema partneru, porodici, prijateljima, poslu.


Koliko dugo se ve
ć baviš pisanjem?

Pisanje pesama je za mene bio hobi, još od dvanaeste godine, kada sam napisala svoju prvu pesmu, a potom sam počela i sa pisanjem proznih dela.

Da li si učestvovala na još nekom konkursu?

U srednjoj školi sam učestvovala na jednom konkursu i dobila drugu nagradu za prozno delo. Pre ovog konkursa, nisam se usudila da pošaljem neku svoju pesmu, niti da pročitam nekome jer sam previše samokritična i bila sam ubeđena da moje pesme ne poseduju književni kvalitet.

Po tvom mišljenju, kakva je budućnost mladih umetnika u Srbiji i da li imaju prostora za svoje umetničko izražavanje?

Smatram da većina umetnika/književnika teško živi u Srbiji, a mladim stvaraocima je još teže. Finansijska situacija mladih umetnika je takva da retko ko može priuštiti sebi objavljivanje neke knjige ili organizovati promociju iste. Književnicima nedostaje prilika da se predstave društvu, da izraze svoju kreativnost i pokažu svoj talenat, zbog čega su konkursi poput ovoga koji je organizovala Smart grupa prilika da stvaraoci izađu iz anonimnosti i dobiju bar neko priznanje za svoj rad. Nažalost, takvih konkursa je malo, i zbog toga bih pohvalila ideju ,,Smart“ grupe o sprovođenju konkursa.

Sa kim ćeš poći na putovanje?

 Na putovanje idem sa sestrom.

 

Pored ispita i svih drugih studentskih obaveza, pisanje je njena strast, ali Aleksandra takođe uživa i u radu sa decom, naročito decom ometenom u razvoju, i zbog toga je svoje slobodno vreme provodila u njihovoj školi za osnovno i srednje obrazovanje ,,11. oktobar“ u Leskovcu, i učestvovala u kreativnim radionicama u dnevnom boravku ,,Duga“, takođe u Leskovcu.

 

Katarina Ilić

0