Internacionalni muzički festival STONE UPON STONE počeo je  15. aprila u Sali Niškog simfonijskog orkestra. Prve večeri festivala publika je imala prilike da čuje bendove Frustrations(Austrija) i Naked(Srbija).

Drugo veče STONE UPON STONE-a održano je, shodno tematici, u klubu alternativne muzike – Feedback-u 16. aprila.  Naziv STONE UPON STONE festival je dobio zbog toga što se organizatori, kako su objasnili, nadaju da će muzičko “kamenje“ koje se kotrlja uspeti da se odbrani od “mahovine vremena“ i na taj način oživeti alternativu, džez i sve muzičke pravce koji u Srbiji nisu dovoljno zastupljeni.

Niški “kosmički“ orijentisan bend There otvorio je drugo veče. Sa svirkom su počeli u 21.30h i svojim „zvukom iz galaksije“ uspeli su da i publiku uvedu u “svemir“. Mladi petočlani bend svojim kompozicijama izmamio je  ovacije publike bez obzira na neprekidan tok pesama. Publiku je najviše oduševilo poigravanje gitariste Janka Džambasa sa audio efektima.

Nakon kraće pauze u 23h scenu Feedback-a zauzeo je šestočlani nemački bend Majmoon. Pored toga što sebe karakterišu kao muzičare koji sviraju alternativni rok, sve svoje nastupe, pa i ovaj, upotpunili su neobičnim audiovizuelnim nastupom po kome su prepoznatljivi. Snopovi svetlosti su pored odlične svirke ovog benda dodatno oduševili nišku publiku. U kratkoj pauzi između pesama gitarista Asmir Šabić je iskoristio priliku da se obrati publici i objasnio da su pesme koje oni sviraju pesme za male ljude, obične ljude, ljude kakvi su svi koje on poznaje, kao i svi u publici, mali ali  najbitniji ljudi. Usledio je gromoglasni aplauz i nastavak svetlosno-muzičkog spektakla. Josip Pavlov, takođe gitarista,  za vreme svirke je promenio ne samo četiri različite gitare već i tri instrumenta i time pružio niškoj publici jedinstvenu priliku  da čuju ksilofon, kao i trubu u nešto drugačijem izvođenju. Koncert je završen nešto posle ponoći.

 

Treće veče STONE UPON STONE-a biće održano 17. aprila, u Sali Niškog simfonijskog orkestra. Program počinje u 20h. Publika će biti u prilici da čuje bend EYOT kao i Alena Ilijića.

 

Anđela Laban

0