Amazon je upravo predstavio svoj prvi pametni telefon – Amazon Fire Phone – uređaj optimizovan da omogući korisnicima konzumiranje velike količine videa, knjiga i muzike, uglavnom iz svoje online prodavnice.

U sedištu kompanije, izvršni direktor kompanije Džef Bezos predstavio je dugoočekivani smartphone, a prilikom njegovog osmišljavanja, od svojih direktora tražio je samo jedno – da se upitaju, da li mogu da naprave bolji telefon za svoje najvernije kupce? Odgovor je bio, naravno, DA.

 

Vrhunske specifikacije:

Ekran: 4.7″ IPS LCD HD displej, ,,stvoren za korišćenje jednom rukom” –Gorilla Glass

Procesor: četvorojezgarni 2.2GHz

RAM memorija: 2GB RAM

Kapacitet: 32/64GB

Kamera: 13MP/2.0 kamera, sa optičkom stabilizacijom

OS: Fire OS 3.5, modifikacija Androida

 

Šta ga čini tako posebnim?

Fire Phone poseduje sve mogućnosti koje se očekuju od Amazon uređaja – Prime streaming, Whispersync, Mayday i najnoviji Amazonov servisa – Firefly. Takođe, Vatreni telefon je prvi ,,3D telefon’’ – ima pet prednjih kamera.

Amazon Prime

Ovo je mogućnost koju Amazon nudi korisnicima koja obezbeđuje besplatano dostavljanje kupljenog proizvoda, a naplaćuje se godišnje oko 80 dolara. Uz besplatno dostavljanje, Amazon Prime nudi i potpuno besplatno neograničeno gledanje filmova i serija, slušanje muzike i pozajmljivanje elektronskih knjiga.

Whispersync

Podrazumeva prebacivanje sa čitanje elektronskih knjiga na reprodukciju audio knjige.

Posećamo: Amazon je poznat po čitačima elektronskih knjiga Kindle koji su u prodaji još od 2007. godine.

Mayday

Amazonova 24/7 tehnička podrška. Ukoliko ne možete da nađete neku funkciju na telefonu, sve što treba da uradite je da kliknete na aplikaciju Mayday i time ćete pokrenuti živi video-razgovor sa ljudima iz tehničke podrške. Ono što olakšava vaš posao je to što oni mogu upravljati vašim uređajem i tako pokazati opciju koju tražite.

Mayday

Mayday

 

Firefly

Po mnogim mišljenjima revolucionarna opcija. Slikajući predmet, snimajući deo filma, slušajući muziku, Firefly identifikuje predmet, film, pesmu i direktno vas prebacuje na Amazon stranicu za kupovinu. Može da prepozna preko 100 miliona predmeta, pa čak i da ponudi članke na Wikipediji, ukoliko postoje. Amazon svoju veliku ulogu u online trgovini koristi na najbolji način. Brzo, efikasno, impresivno.

Firefly

Firefly

 

,,3D telefon’’ – 5 prednjih kamera!

Unikatni korisnički interfejs, ili ,,dinamička perspektiva”, kako ga još nazivaju, omogućava da se određeni elementi operativnog sistema i neke aplikacije pomeraju se zajedno sa vama.

Pošto je Amazon napravio Fire Phone tako da se može koristiti jednom rukom, dobar deo upravljanja telefonom se može obaviti samo pomeranjem telefona. Zvuči čudno, ali verovatno će postojati i način da se to onemogući i koristi na način na koji su svi navikli.

Na prednjoj strani Fire Phone-a postoji pet kamera. One su potrebne za praćenje očiju i glave, na osnovu čega se prilagođava korisnički interfejs. Takođe, svaka od kamera ima svoj infracrveni senzor kako bi radila i u totalnom mraku.

Sve ove opcije ne mogu se naći ni na najboljim telefonima na tržištu, kao što je iPhone ili Samsungova Galaxy porodica. Hoće li ovaj telefon postati novi lider na tržištu pametnih telefona, ili će ove funkcije biti previše za prosečnog korisnika?

 

Tržišna cena telefona iznosiće između 649 i 749 dolara u Americi, a u slobodnu prodaju stiže u julu.

 

Bratislav Bojić

 

Izvori:cnet, technobuffalo, blog.winwin.rs

0