Ambasadorka Rumunije u Srbiji, Oana Kristina Popa, posetila je Niš. U EU info kutku govorila je o šestomesečnom predsedavanju Rumunije Savetom Evropske unije. Tokom posete, ambasadorka je pričala o prioritetima  Rumunije i daljim planovima. Navela je da će Rumunija tokom predsedavanja Evropskom savetu podržati Srbiju na evropskom putu.

,,Evropska unija je Rumuniji donela mnogo pogodnosti. Mnogo ljudi je čulo za našu zemlju i dosta njih koji su otišli se vraćaju u našu državu. Ono čemu ćemo težiti u daljem periodu jeste bezbednija Evropa, u smislu smanjenja terorizma i migracije, kao i borba za jednakost polova, zatim slobode i socijalnih prava. Za nas je sada prioritet zapadni Balkan i bitno nam je da on ostane stabilan. Srbija je jedan od vodećih kandidata za EU i zato ima važnu ulogu u stabilnosti zapadnog Balkana’’, istakla je Popa.

Pored toga, ambasadorka Popa navela je da joj je veoma drago da postoji veza između Srbije i Rumunije u kulturnom i ekonomskom smislu. Ovo vreme je veoma kompleksno za obe države, jer se mnogo stvari desilo, ali kako tvrdi, Evropska unija nije u krizi, već samo prolazi kroz određene procese, koji verovatno nisu poslednji.

Prilikom posete Nišu, ambasadorka Popa razgovarala je i sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem i zajednički su razmotrili mogućnosti saradnje i povezivanja Grada Niša i rumunskih gradova.

Rumunija je 1. januara 2019. godine preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, koje se odvija u tesnoj kooridinaciji sa predsedavajućom trojkom koju još čine Finska i Hrvatska. Rumunija je po prvi put u ovoj ulozi od ulaska u EU 2007. godine.

 

Miljana Simić 

0