Šta vam padne na pamet kada pomislite na Amsterdam? Vetrenjače, lale, klompe, narandžasta boja, kvalitetan sir, bajkovita arhitektura… Amsterdam, koji leži na brojnim kanalima, verovatno je grad koji vam pruža sve što poželite. Učiniće vam se da je u Amsterdamu vreme stalo u sedamnaestom veku koji je označavao zlatno doba holandske kulture. Amsterdam je nastao kao ribarski grad na ušću reke Amstel, po kojoj je dobio ime. On je glavni i najveći grad Holandije. Često ga nazivaju i Severna Venecija zbog brojnih kanala, i to grad čini posebnim. Zbog čarobne arhitekture, impresivnih muzeja, bogate istorije, ali pre svega noćnog života privlači hiljade turista iz celog sveta već decenijama. Čuven je po liberalnom životu, sve je dozvoljeno, od legalizovanih lakih droga, prostitucije, pa do gej brakova.

Kada se jednom prošetate ulicama Amsterdama, poželećete  da se vratite u ovaj grad. Bar je takav moj utisak posle tronedeljnog odmora u Holandiji. Kada sam stigla u Amsterdam, bajka je počela. Moje razgledanje je počelo sa glavnog trga Dam, gde se nalazi Kraljevska palata, Nova crkva, najpoznatiji muzej voštanih figura „Madam Tiso“ kao i robna kuća Bijenkorf. Kuće od crvenih cigli slepljene jedna uz drugu, podsećaju na one iz bajke Ivica i Marica. Sve građevine imaju ogromne prozore i ispod krovova imaju kuke, pomoću kojih se iznosi i unosi nameštaj. Zidovi su iskrivljeni, pošto veliki broj zgrada tone.

 

U  zemlji cveća, vodeća je lala. Možete je naći u svim bojama, pa čak i u crnoj i u različitim veličinama. Možete je naći tokom cele godine na Cvetnoj pijaci u samom centru grada.  Vetrenjače se smatraju  ikonama Holandije.  Obavezno posetite  De Gooyer mlin, gde možete probati tradicionalno holandsko pivo u pivari koja se nalazi pored.

Muzeja ima na svakom koraku. Jedan od najvećih i najpopularnijih je Rajks muzej. To je muzej nacionalne istorije i umetnosti koji je otvoren od 1885. godine. U njemu se nalazi najveća nacionalna istorijska biblioteka, kao i impresivna kolekcija Rembrantovih slika. Pored ovog muzeja, postoji i Van Gogov muzej, muzej Madam Tiso, kuća Ane Frank, muzej Hajnekena, Muzej na vodi, Tropski muzej, muzej NEMO koji je izgrađen u obliku džinovskog broda, kao i mnogi drugi. Pored najpoznatijeg trga Dam, treba posetiti i trg Leidseplain, Waterlooplein i Rembrandtplein gde se nalazi statua Rembranta. Kako biste najbolje doživeli Amsterdam, preporučujem obilazak grada brodićem. Zanimljivo je da nekoliko hiljada stanovnika Amsterdama živi na brodićima. Pored brodića, poseban doživljaj Amsterdama, pružiće vam i obilazak  biciklom. Bicikl je omiljeno prevozno sredstvo Holanđana.

Za poznatu četvrt crvenih fenjera  svi ste čuli i nemoguće je biti u Amserdamu, a ne prošetati njome. Za one koji ipak nisu čuli za nju, poznata je  po noćnim klubovima, seks-šopovima i izlozima sa „prijateljicama noći“
Pored ove ulice, postoji i gej ulica gde se nalaze klubovi, prodavnice namenjne, pre svega, homoseksualnoj populaciji. Ako ste u Amsterdamu  za vreme Gay Pride, obavezno ispratite događaj. Ja sam se prijatno iznenadila. Podseća na neki karneval. Zastave duginih boja vijore sa zgrada, a centralni deo zabave predstavlja šarena parada na brodovima, ukrašena određenom temom, praćena muzikom.

 

Ukoliko duže ostajete, uzmite u obzir i dnevne izlete. Odličan izbor može biti zamak Muiderslot, obližnje selo Zaanse Schans gde možete uživati u prirodi i starinskim vetrenjačama koje upotpunjuju panoramu na čaroban način. Takođe, možete videti kako se proizvode klompe u raznim oblicima i bojama. Planirajte i odlazak u maleni gradić Folendam, možete se upoznati sa proizvodnjom sira kao i da probate kvalitetne sireve.

Obavezno posetite Flower market,  pijace Albert Cuypmarkt, Dapparmarkt i Waterlooplein Flea Markt. Amsterdam je idealan za šoping. Postoji nekoliko kupovnih zona. Najpoznatije su u ulici Kalverstrar i ulici Niukalverstrat.

Od praznika bih izdvojila Kraljičin dan. To je jedini dan u godini kada je svim ljudima dopušteno da bez dozvola prodaju hranu, osveženja, ukrase, polovnu odeću na ulicama.. Amsterdam je tada prepun festivala na otvorenom, štandova sa hranom, bendova koji sviraju po ulicama..

Grad je veoma interesantan, pun dešavanja. Amsterdam je grad koji će vas iznova osvojiti i biti potpuno drugačiji. Amsterdam je zaista teško opisati, da biste osetili njegove čari, posetite ga. Ja planiram da odem još jednom, a vi?

Biljana Vasiljević

 

 

 

0