Mlada i uspešna flautistkinja, Angelina Nikolić, održala je 5. maja prvi solistički koncert. Nastupila je sa Nikolom Cvetkovićem (klavir), a kao gost, na iznenađenje publike, nastupio je  Andrija Mirković (klarinet). Koncert je održan u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu.

Angelina je student treće godine Fakulteta umetnosti u Nišu , a zašto je odabrala flautu i kako je počela svoju karijeru govori za Kapital magazin:

Kada si prvi put odlučila da sviraš flautu i kako je to izgledalo?

Počela sam da se bavim flautom sa 11 godina i sasvim slučajno se desilo. Bukvalno smo iz šale otišli do Muzičke škole i tako sam nasumično odabrala flautu. Kasnije se rodila velika ljubav iz puke slučajnosti. Sećam se da me je  orkestarski solo iz „Popodneva jednog Fauna“ impresionirao. Tad se nešto prelomilo u meni i tada sam zapravo odlučila da se baš ovim bavim.

Pre 3 godine si osvojila prvu nagradu na Susretima flautista „Tahir Kulenović“ u Valjevu, a pored toga i mnoge druge nagrade. Kome duguješ najveću zahvalnost za svoje uspehe?

Tada sam bila u srednjoj školi na četvrtoj godini, sarađivala sam sa profesorkom Jelenom Jakovljević, sadašnjom asistentkinjom moje prof. Anđele Bratić  i mojom  profesorkom iz srednje škole Slavicom Jovanović, sa kojom sam osvojila prvu nagradu na ovom takmičenju. Mislim, to su prosto osobe koje su me animirale.

Ovo je tvoj prvi solistički koncert. Koliko je potrebno uložiti truda, rada i vežbanja da bi se predstavila u najboljem svetlu na sceni?

Zapravo je potrebna samo jedna velika posvećenost koja proizilazi iz jedne velike ljubavi prema muzici i instrumentu uopšte.

Od svih instrumenata izabrala si flautu, duvački instrument. Zbog čega? Po čemu je specifična?

Prosto mi se dopala boja njenog zvuka, ima prirodan zvuk i to me je privuklo.

Iza tebe je uspešna karijera. Prva nagrada osvojena ove godine na takmičenju „Davorin Jenko “ u Beogradu kao i mnoge druge nagrade. Po čemu se uspešan muzičar izdvaja od drugih ljudi? Koje su to karakteristične osobine?

Opet se vraćam na same želje i ambicije, i ljubav prema muzici, prema umetnosti – to  je dovoljno.

Šta možemo očekivati u nastavku karijere?

Nadam se da ovo nije poslednji koncert. Neka bude samo prvi u nizu. Videćemo dalje kako se bude odvijala situacija, ali nastaviću da se trudim.

 

Ana Stojanović

0