Tehnološki gigant Apple otpočeo je pregovore za kupovinu kompanije Beats, poznate po proizvodnji i prodaji slušalica. Kompanija je u delimičnom vlasništvu repera Dr. Drea.

Najvredniji Apple-ov ugovor ikada

Ugovor je vredan 3,2 milijarde dolara što ga čini najvrednijim ugovorom koji je kompanija Apple sklopila do sada.

Stiv Džobs je već pre deset godina transformisao muzičku industriju kada je predstavio iPod  i streaming servis iTunes, a ovo bi mogao da bude drugi deo Apple-ovog pohoda na tržište muzike.

Ali… zašto?

Ovakvi ugovori se sklapaju uglavnom kada kompanije počinju da zaostaju za konkurencijom ili su pred finansijskim krahom. I Apple i Beats su na vrhuncu svog uspeha i nijedna od pomenutih karakteristika ne mogu se vezati za ove kompanije. Šta to Apple smera?

Po sredi je, po ko zna koji put, Android.

Već duže vreme se priča da Apple sprema iTunes aplikaciju za Android. Poznato je da zbog ,,Android ponosa’’ ova aplikacija ne bi zaživela, a ljudi iz Apple-a su vrlo svesni toga. Pa su izabrali zaobilazni put dug tri milijarde dolara.

 

Naime, kompanija Beats ima svoj streaming servis. Aplikacija je dostupna svim Android i iOS korisnicima od januara i do sada ima preko milion Android korisnika. Kupovinom Beatsa, Apple konačno plasira svoje usluge korisnicima svog najvećeg konkurenta, a pritom ne namećući, barem ne otvoreno, svoje usluge. Pronicljivo ili podmuklo?

Zašto se baš Beats našao na meti Apple-a? Zbog toga što je cena, recimo, poznatog streaming servisa Spotify mnogo viša od 3 milijarde dolara, a uz Beatsov streaming servis, Apple dobija i poznati brend slušalica.

Dr. Dre prvi ozvaničio ovu informaciju?

Dok još nije bilo sigurno da je ova informacija tačna, poznati reper Dr. Dre, koji poseduje deo kompanije Beats, pojavio se u snimku koji je na Fejsbuku objavio Tajris Gibson, tekstopisac i dobar prijatelj Dr. Drea. Snimak je imao opis: ,,Apple = Beats, veče kad se sve promenilo!’’. Gibson je izjavio: ,,Forbsova lista milijardera se upravo promenila!’’, a Dr. Dre se složio s njim.

Snimak je kasnije obrisan sa Fejsbuka, ali se pojavio na Youtubu.

Izvori: cnet, technobuffalo, bbc, b92

Bratislav Bojić

 

0