Grad koji je poznat po flamenku, fudbalu, sangriji, stadionu Nou Kamp, Gaudiju, grad u kome su dočekivali Kolumba sa njegovih putovanja… Barselona, glavni grad Katalonije, drugi je grad po veličini i broju stanovnika u Španiji, ujedno i najveća luka. Jedan je od najlepših i najromantičnijih gradova Evrope.

Katalonska lepotica, kako je još nazivaju, stvorena je za one koji uživaju u lepom. Ovaj veličanstveni grad osvaja na prvi pogled svoje posetioce. Tokom cele godine privlači milione turista. Razlog tome je nesumnjivo njegova izuzetna lepota i autentičnost. Posebnu čar gradu daje modernističko arhitektonsko nasleđe najpoznatijeg španskog arhitekte, Antonija Gaudija. U Barsi možete očekivati sve što poželite, od uživanja u umetnosti koju možete pronaći na svakoj fasadi zgrada, do ludog provoda do ranih jutarnjih sati potkrepljenim dobrom hranom, popularnim hitovima u klubovima na plaži ili intimnijom atmosferom uz čašu crnog vina i strasnim flamenkom.

 

Ovaj prelepi grad zaista Vam nudi obilje predivnih znamenitosti i atrakcija. Najposećeniji arhitektonski objekat u Španiji je katedrala Sagrada Familia ili Sveta porodica, Gaudijevo remek delo, koja je ostala nezavršena nakon njegove smrti i još se gradi. Katedrala je jedan od najpoznatijih simbola Barse. Druga poznata dela slavnog arhitekte su kompleks Park Guel, gde je Gaudi i živeo poslednjih godina svoga života, Casa Mila, poznatija pod imenom La Pedrera i Casa Batllo. Ukoliko ste tipični turista posle Sagrade nastavićete stopama Gaudija i obići njegovu čarobnu baštu, park Guel koji je nešto između jave i sna i sigurno će Vas ostaviti bez daha. Najpopularnije su stepenice, na čijem vrhu je Hipostilna dvorana, u kojoj se nalazi čak 86 dorskih stubova. Tu je i Zmajeva fontana, skulptura zmaja obložena  hiljadama šarenih komadića keramike oblikovanih u mozaik, a možete videti i Zmijoliku klupu koja predstavlja jednu od najdužih klupa na svetu. Neizostavne turističke destinacije su i Casa Batllo, Lam Pedrera, preko kompleksa Monžujik sve do spomenika Kristofera Kolumba gde se posetioci mogu popeti na vrh statue,  odakle se pruža prekrasan pogled. Ako volite poglede sa visine i želite videti katalonsku lepoticu kao na dlanu onda definitvno nemojte zaobići Monžujik. Svakako obiđite i Trijumfalnu kapiju, jednu od gradskih znamenitosti. Nemojte da propustite šetnju glavnom pešačkom zonom grada dugom 1,2 kilometra, čuvenom Ramblom. Jedna je od najživopisnijih ulica Evrope. U njoj se stalno nešto dešava. Ovde se mogu videti gatare, pantomimičari, ulični pevači, štandovi sa cvećem, i kiosci s novinama. Obavezno posetite nezaobilaznu pijacu La Bokerija sa začinima, voćem i povrćem iz svih krajeva sveta. Tu je i predivan park Citadela, u okviru koga se nalazi zoološki vrt. Ne propustite da posetite čuveni Akvarijum, koji je najveći u Evropi i najvažniji na celom Mediteranskom primorju, a i u svetu.

 

Ono što svakako ne smete propustiti da vidite je remek delo španskog inženjera Carlesa Buigasa – Magične fontane koje plešu u ritmu muzike sa neopisivim spektrom duginih boja, koje će Vas sigurno ostaviti bez daha. Ako ste ljubitelj umetnosti, posetite Pikasov muzej koji je jedan je od najpopularnijih i najposećenijih muzeja u Barseloni, zatim Muzej istorije Barselone, Muzej nauke… Što se tiče noćnog života, ovde se nalaze neke od najpoznatijih evropskih diskoteka i noćnih klubova. A tokom turističke sezone u Barseloni se održava veliki broj muzičkih festivala, koncerata poznatih izvođača i raznih drugih događaja. Barsa nudi odličan noćni provod za svaki budžet i za svačiji ukus.

Ako ste ljubitelj sporta i strastveni navijač, za Vas će predstavljati pravo uživanje poseta stadionu Nou Kamp. To je Barselonin zaštitni znak i jedna od prvih asocijacija na ovaj grad. Možete otići u sportski muzej koji se nalazi u sklopu stadiona, sići do terena gde se igraju neki od istorijskih fudbalskih mečeva i kupiti po koji suvenir u Gift Shop-u za uspomenu.

Ako ste u mogućnosti, predlažem da što pre posetite ovaj predivan grad, jer se u njemu može naći za svakog nešto, a za nekog sve. Barselona je zaista sjajna destinacija za nezaboravno uživanje.

 

Biljana Vasiljević

 

Izvori:

http://www.krstarenja.rs/sr/luke/spanija/barselona?countryId=66&portId=131

http://www.skibus.rs/ostale-destinacije/spanija/barselona/barselona-istorija-grada/

http://sr.wikipedia.org/sr/Barselona

 

 

0