Udruženje građana Smart grupa iz Niša počelo je sa realizacijom projekta čiji je glavni cilj obuka mladih u oblasti IT sektora. Obuka pod nazivom „Tvoja prva zarada“ trajaće dva meseca, a namenjena je mladima do 30 godina, koji su pri kraju studija ili su diplomirali, a ne mogu da pronađu posao.

Glavna ideja organizatora projekta je da mladima, koji ne mogu da pronađu posao, pruži priliku da steknu praktična znanja koja će im omogućiti da se zaposle.

„Obuka će trajati dva meseca, u oktobru i novembru, ukupno 50 časova. Predavač će biti profesor sa iskustvom iz IT sektora. Kompletna obuka je potpuno besplatna za 30 polaznika, kojima će biti obezbeđeno sve što je potrebno za rad“ ističe Lazar Vučić iz Smart grupe

Kako dodaje Vučić, učesnici će za dva meseca obuke steći znanja za koja bi im bilo potrebno nekoliko godina da nauče kada bi učili samostalno na internetu. Prednost pri selekciji učesnika imaće studenti i mladi koji duže čekaju na svoj prvi posao, kaže Vučić.

Projekat „Tvoja prva zarada“ je odobren na konkursu Grada Niša za finansiranje projekata za mlade, a biće realizovan uz podršku Kancelarije za mlade Grada Niša. Iz Grada poručuju da mlade uvek treba podsticati da se bore za realizaciju svojih ideja, a da je projekat Smart grupe komisija rangirala jako dobro.

„Jedan od prioritetnih ciljeva Grada je zapošljavanje mladih i mi ćemo uvek podržavati ovakve akcije. Prednost ovog projekta je što će mladi dobiti konkretna znanja od kompetentnih predavača“ ističe Biljana Milojković iz Uprave za omladinu i sport

Na globalnom tržištu je došlo do promene u poslovanju i treba se okrenuti novim načinima traženja posla i zahtevima tržišta, dodaje Biljana Milojković.

Prijavljivanje kandidata je do 20 septembra. Svi zainteresovani mogu konkurisati za projekat „Tvoja prva zaradapopunjavanjem obrasca. 

 

Filip Jovanović

 

0