Nervozan sam. Moram da platim stanarinu. Ostalo mi još tri ispita za budžet. Moram da platim račune. Kasnim ovde, nestalo mi je ovo, jao, samo mi je još to falilo… I tako u nedogled…

Zar ne pomislite nekad da bi, jednostavno, trebalo da stanete, oćutite na opštepoznatu rečenicu ko zna zašto je to dobro, udahnete duboko i kažete životu u lice PA ŠTA?!

Kako vam  jutro ne bi  započinjalo treba-mi-bromazepam dan, KNJIGU U ŠAKE!

Da, znam, nisam izmislila toplu vodu. Knjiga neće rešiti vaše probleme, naprotiv, vi ćete to uraditi. Ono što ona može (za to bi mi trebalo više tomova da vam ispričam šta ona može, a i to bi bilo malo) jeste da vas pošalje u druge svetove, da vam ulije nadu, da vas nasmeje, zabrine, natera na razmišljanje o stvarima koje vam nikada ne bi pale na pamet, a samim tim da vam proširi vidike… Ukratko, olakšaće vam ovu turobnu svakodnevnicu. Život sa knjigom u rukama je, svakako, zabavniji i lakši život.

Uostalom, zašto sami ne probate. Preporučila bih vam sledeće: ako ih niste pročitali, sada je vreme da BIBLIOTERAPIJA počne… Nikad nije kasno!

 

  1. JUŽNO OD GRANICE, ZAPADNO OD SUNCA – Haruki Murakami

Ovo je knjiga koja će definitivno ostaviti veliki utisak na vas. Danima ćete razmišljati o njoj, a kada budete delili utiske sa prijateljima, shvatićete da su je oni razumeli na potpuno drugačiji način.

Kada bih vam sada dala svoju interpretaciju ovog dela, nije sigurno da biste je doživeli  potpuno isto. U tome i jeste njena čar.

Ući ćete u svet modernog Japana. Pratićete Hađimeov život. Upoznaćete njegovu prvu i nikada zaboravljenu ljubav, devojčicu sa dečjom paralizom, Šimamoto. Zavolećete ta dva nevina bića među kojima se rađala neiskvarena ljubav.

Životni put ih razdvaja i odvodi na različite strane. Međutim, Šimamoto se vraća u Hađiemov život mnogo godina kasnije, kada je on već zreo čovek. Biznismen koji ima ženu i dve ćerke, vodi miran porodični život. Hoće li se probuditi upsavane emocije? Hoće li ljubav biti jača od života?

Svojom prepoznatljivom tehnikom pripovedanja, Murakami ovaj roman ispisuje kroz ispovedni ton glavnog lika i zbog toga čitaoci imaju osećaj da se pripovedač njima lično obraća.  On će vam otkriti čudesno u naizgled običnim stvarima.

Jednostavno i lako napisana ljubavna priča otkriće vam nečija razmišljanja, emocije, nade, čežnje, različite sudbine. Da li prava ljubav postoji i da li stvarno može da se voli do kraja ?  MOŽDA dobijete odgovor  kada je budete pročitali.

 

Izuzetno romantična i plačno-lepa priča o ljubavi… Potpuno je različita od svega drugog: istinski original. – Guardian

U ovom kratkom, nadrealističkom romanu, najmoćniji detalji leže ispod pokorice običnog. – New Yorker

 

 

  1. ISUS ME VOLIDavid Zafir

Imate talenat da se zaljubljujete u pogrešne muškarce? Onda ćete se poistovetiti sa glavnom junakinjom ovog humorističnog romana.

Meri je tridesetpetogodišnjakinja, iza sebe ima brak koji je propao pre nego što je uopšte i započet. U lošim odnosima je sa roditeljima, a njena rođena sestra ima tumor na mozgu. Pored svega toga ima strašno lošu naviku da se zaljubljuje u pogrešne muškarce.

Njen život se menja kada upoznaje NJEGA. Drugačijeg od svih dotadašnjih muškaraca: osećajan  je, nesebičan  i pažljiv. Međutim, komplikacije nastaju kada joj on na prvom sastanku saopštava da je, ni manje ni više, nego sam ISUS. Mesija koji se vratio na Zemlju kako bi prisustvovao smaku sveta i sudnjem danu.

Maštovit, lepršav, ali i napadan, pomalo provokativan, ovaj roman će vas sigurno nasmejati i oraspoložiti, ali i podstaknuti u vama mnoga životna pitanja.

 

Jedan od najluđih romana ikada napisanih na nemačkom jeziku. Pogađa tačno u metu, duhovit je, oštrouman i dirljiv. – Hessische Allgemeine 

Poklonite je nekome koga volite – ili onima koji vole vas! – Bunte 

 

 

  1. PROVINCIJALAC Momo Kapor

Svi oni su bili okrenuti budućnosti; želeli su da izgrade zemlju i da se iščupaju iz bede i nemaštine, da se domognu lepšeg i bogatijeg života, onog iz koga je on upravo dolazio! Vraćao se iz njihove budućnosti…

Niko N. Herceg je tridesetsedmnogodišnji televizijski reporter. U jednom od svojih istraživanja bio je spušten u more, međutim, umesto da ispliva na obalu sa koje je pošao, Niko Herceg isplivava na obalu  na kojoj je boravio kao dečak. To ne bi predstavljalo problem da se nije vratio dvadeset sedam godina unazad i našao se licem u lice sa svojim desetogodišnjim JA.

Kakav je dalji tok njegovog razmišljanja, kakve emocije otkriva i kakve uspomene evocira, koje su njegove želje i šta je donelo to suočavanje sa samim sobom, neću vam otkriti.  Samo još jedan mali citat, ostalo čitajte!

…Provincijalac si jer pripadaš provinciji, koja više ne postoji nigde sem u vremenu! Ne možeš se vratiti u nju, jer je nema… I onda, kada najzad ščepate to za čim ste jurili celog života, opet niste srećni! Vaša prošlost, vaše detinjstvo, vaša draga provincija, na kraju karajeva, vući će vas i privlačiti iz dana u dan sve neodoljivije…

 

Verujte mi, sledećeg jutra kada se probudite nakon pročitane neke od ovih knjiga, nećete sebi postavljati pitanja koja su vas ranije mučila, već ćete se naći u dilemi: Da li je ona stvarno postojala? Šta bi bilo da se ja nađem na satanku sa Isusom? Šta bih rekao sebi da mogu da se vratim nekoliko godina unazad?

Probajte, koštaće vas samo nekoliko sati dobre zabave, novog iskustva i boljeg rapoloženja, a to, svakako, zvuči primamljivo!

 


Radmila Nikolić 

0