Šaljem vam razglednicu sa najlepših ostrva na svetu, pozdrav sa Kariba! Ovi „biseri“ Karipskog mora su rasuti između Floride na severu i Venecuele na jugu i ima ih preko 7000. Veliki broj ostrva i nemogućnost da ih sve pojedinačno upamtimo, podelio ih je u dve grupe: Velike i Male Antile.  Nemojte da vas zbuni ukoliko se pomenu „Zapadnoindijska ostrva“, jer je Kristifor Kolumbo mislio da je došao do Indije, i upravo Karibi su bili prvo sa čim se Kolumbo susreo prilikom otkrića Američkog kontinenta. Kao što sam već napomenula, veliki je broj ostrva i samim tim nije moguće sva posetiti, stoga ćemo se mi upoznati ona najinteresantnija.

 

 

Krenućemo od arhipelaga gde je turizam „srce privrede“, gde su ljudi srdačni i gostoljubivi, gde sunce nikada ne zalazi i zabava nikada ne prestaje, ne morate više da pogađate, da to je Kuba! Kada je Kristifor Kolumbo 1492. godine kročio na Kubu, oduševljen njenom lepotom je rekao: „Ovo je najlepša zemlja koju su ljudske oči ikada videle!“, i zaista bio je u pravu! Najveće ostrvo na Karibima, pripadnik Velikih Antila, nudi veliku raznovrsnost posetiocima, od ogromnih planinskih predela, preko bogatih poljoprivrednih predela pa sve do divnih peščanih plaža. Pored prirodnih lepota, kubanski gradovi čuvaju veliko arhitektonsko i kulturno bogatstvo, koje je omogućilo Havani i Trinidadu da dobiju titulu Svetske Kulturne Baštine koju dodeljuje UNESCO. Neverovatna priroda, arhitektura, pozitivni ljudi, sve je to turistička ponuda Kube, koja tako objedinjena garantuje da ćete se zaista dobro provesti na ovom putovanju. Poznati po svom temperamentu, stanovnici Kube znaju da uživaju i da dobru energiju prenesu na sve posetioce. Neće vam trebati mnogo vremena da postanete majstor u latinoameričkim plesovima koji će vas prosto opčiniti i verovatno ćete po povratku u domovinu držati privatne časove Salse. Uz to sigurno nećete propustiti da probate čuvene kubanske cigarete, čak iako niste ljubitelj, i naravno koja čašica ruma vam neće škoditi da još „vatrenije“ zaplešete „Salsu“. Što se tiče smeštaja, za one sa dubljim dzepom Kuba nudi atraktivne Beach Resort destinacije na plažama, uz razne izlete i bogati noćni život. Neki od takvih hotela se mogu naći na Vardero plaži, Cayo Largo i Cayo Coco. Na Kubi možete da uživate u ribolovu, planinarenju, biciklističkim stazama, turi do planine Sierra Maestra, revolucionarnim putevima Fidela Kastra i Če Gevare, belim peščanim plažama i naravno toplom moru. Potrebno je samo da se obučete u vesle boje i prepustite se čarima Kube.

Nakon Kube naša destinacija je takođe pripadnik Velikih Antila, Jamajka. Ostrvo impresivnog krajolika, bujne vegetacije i klime koja omogućava „večno leto“, će vas očarati. Jedno od najposećenijih ostrva, sa preko milion turista godišnje nudi veliki broj aktivnosti i zabave za posetioce. Najposećenije letovalište, koje poseti oko 700000 turista krstareći luksuznim brodovima, je Montego Bej ili Oćo Rios. Ono što je zasigurno prva asocijacija na Jamajku jeste rege muzika i to zahvaljujući legendarnom muzičaru Bobu Marliju, kome je u glavnom gradu, Kingstonu, podignut muzej u kojem se mogu videti stvari koje su mu pripadale. Zbog ljubitelja rege muzike, u letovalištu Montego Bej, održava se festival „Reggae Sumfest“. Uz odličnu muziku, ćete još više uživati ukoliko se počastite pivom ili rumom, koje možete nabaviti po povoljnim cenama. Pored izvanredne muzike koju možete svuda da čujete, ne smete da propustite splavarenje rekom Marta Bre, koje traje oko sat i po vremena. Splav je napravljen od bambusa i ima sedište za dve osobe, tako da je idealno ukoliko se upustite u ovu avanturu sa voljenom osobom. Zatim tu su i atraktivni Dans vodopadi, koje možete posetiti uz pratnju lokalnog vodiča, penjući se oko 45 minuta. Ono što takođe privlači veliku pažnju posetilaca je i spomen kuća pisca Noela Kauarda, Svitac, sa najlepšim vidikovcom na ostrvu koji je nekada davno bio osmatračnica pirata. Ukoliko ste ovisnik o kofeinu, Jamajka je vaš raj! Od 1800. do 1840. godine Jamajka je bila najveći proizvođač kafe na svetu. Ono što njihovu kafu čini vrhunskom je upravo lokacija. Kafa se gaji od Arabika zrna koja su osetljiva za uzgoj, pa im najviše prija klima i nadmorska visina Jamajke. Poznata je „Blue Mountain“ kafa, koju pored Jamajke možete naći samo u Londonu. U Kingstonu možete posetiti festival kafe i kao suvenir sa sobom poneti lokalni liker od kafe. Kada je u pitanju hrana, tu su restorani za svačiji džep. Preporučuje se eki voće, koje skuvano podseća na našu kajganu, zatim piletina u posebnoj marinadi. U kuvanju koriste dosta začina, voća i povrća. Za odličan smeštaj preporučuje se hotelski kompleks „Half Moon“ kod Montego Beja, koji predstavlja najluksuzniji hotel na Jamajci sa 43 bazen i 419 soba. Osim turizma Jamajka je nažalost poznata i po nelegalnom izvozu marihuane. Po poslednjim statistikama oko 20-40% Jamajčana koristi marihuanu, koju mnogi od njih ne smatraju drogom već lekovitom i religioznom biljkom. Ono što možemo da zaključimo, jeste da nas na Jamajci očekuje odlična zabava i odmor, zahvaljujući kojem ćemo se vratiti napunjenih baterija.

I na kraju našeg putovanja selimo se u turističku prestonicu karipskih ostrva, Bahame. Destinacija koja privlači turiste svojim bogatim i zabavnim noćnim životom, luksuznim hotelim, i plažama kakve do sada niste videli. Čak su i astronauti po povratku sa putovanja u svemir izjavili da je vodena površina Bahama najbistrija na zemlji. Arhipelag Bahama se sastoji od više od 700 ostrva i 2500 koralnih sprudova. Nazivaju ju ih još i „božanska niska bisera“, zbog lepote koja oduzima dah. Zapanjiće vas predivna plava boja mora, raznobojni peščani i koralni grebeni, delfini, ajkule i stotine drugih tropskih ribica. Najveće ostrvo Bahama je Andros gde se nalazi i jedina reka svih ostrva, Gus. Istočno od Androsa je ostvo Nju Providens, na kojem se nalazi glavni grad Baham-Nasau. Glavna atrakcija mesta je hotel Atlantis sa ogromnim akvarijumom u kojem se nalazi na stotine morskih životinja iz mora oko Bahama, a koje možete videti šetajući kroz mračne i tihe tunele. Bahamska ostrva su jedno od najposećenijih mesta svetskog džet seta. To su ostrva na kojima možete uživati u aktivnom odmoru ili pak pobeći od svakodnevne buke i prepustiti se svojim mislima, za šta god da se odlučite na Bahamima ćete pronaći svoj kutak.

Izvori: http://sh.wikipedia.org/ http://www.topdestinacije.com/ http://www.b92.net/

Nevena Šipraga

0