Ovogodišnji, 49. festival glumačkih ostvarenja, sinoć je svečano otvoren. Prvi film u redovnom programu bio je „Montevideo, vidimo se“ . Za ulogu Tirketa u tom filmu Miloš Biković je glasovima publike izabran za glumca prve večeri Filmskih susreta. Ovo je Bikoviću drugo priznanje na festivalu u Nišu, pošto je prvo dobio 2011. godine. Tada je za svoju ulogu u prvom delu „Montevidea“  osvojio nagradu „Car Konstantin“ .

Sinoć se nakon projekcije filma publici poklonila skoro cela glumačka postava popularnog filma, predvođena rediteljem Draganom Bjelogrlićem. On je pojasnio zbog čega je od svih domaćih festivala „Montevideo, vidimo se“ prikazan samo na Filmskim susretima.

Prepoznali smo ovaj festival kao jedini koji stvarno vredi. Izabrali smo niški festival jer je on jedini koji ima smisla i jedini koji je posvećen isključivo glumcima – napominje reditelj.

 

Bjelogrlić je istakao da je uvek imao poseban odnos prema festivalu u Nišu. Za drugi deo „Montevidea“ kaže da je bilo psihološki jako teško prilagoditi se nakon prvog filma. Posebno je bilo zahtevno i produkcijski složeno realizovati projekat zbog lokacije na kojoj je film snimljen. Miloš Biković, glumac prve večeri, rekao je da je njegov osnovni zadatak u drugom delu filma bio da glavni lik podredi kolektivnom junaku, što je bio poseban izazov.

 

Uz  Bikovića i Bjelogrlića u Niš su doputovali i Vojin Ćetković( Andrejka), Srđan Timarov (Kosta Hadži), Nebojša Ilić Cile (Boža dunster), Viktor Savić (Milutinac), Aleksandar Radojičić ( Balerina), Ivan Zekić (Bek), Andrija Kuzmanović ( Jakša), Nenad Heraković ( Vampir), Uroš Jovčić ( Nosonja), Bojan Krivokapić ( Gusar) Branko Đurić (Pako) i Predrag Vasić (Stanoje)

Festival se nastavlja večeras, a niška publika će imati prilke da pogleda još dva filma. Od 20:30h na programu je komedija „Spomenik Majklu Džeksonu“ a nakon toga od 22:30h sledi film Nikole Vukčevića „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“. 

Spomenik Majklu Džeksonu“ režirao je Darko Lungulov, a igraju  Nataša Tapušković, Boris Milivojević, Mirjana Karanović i Dragan Bjelogrlić.  Glavni lik filma je večiti sanjar Marko. On želi da spase mesto u kojem živi i zadrži ljubav svoga života, time što će podići spomenik Majklu Džeksonu. Ali naravno, ne ide sve po planu. 

Film „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“ prati  paralelne priče dva brata. Jedan treba prvi put da ubije čoveka, a drugi istog dana da prvi put vodi ljubav. Glavne uloge tumače Momčilo Otašević, Goran Bogdan, Ana Sofrenović, Emir Hadžihafizbegović i Nebojša Glogovac. 

Detaljan program festivala možete pogledati ovde.

 

Filip Jovanović 

0