Kanadska kompanija Blackberry godinama uživa poverenje vodećih  svetskih političara. I mada  kruže priče da bi titulu favorita mogle da joj preuzmu rivalske kompanije, jedno je sigurno: to se neće desiti za vreme mandata Baraka Obame, koji je čvrsto privržen svom Blekberiju.

„Zadržaću svoj Blackberry. Ako hoće da ga se odreknem, moraće da mi ga otmu iz ruku“, izjavio je Obama prilikom ulaska u Belu kuću 2009. godine.  Administratorima i čelnicima tajne službe tada nije preostalo ništa drugo nego da prihvate predsednikovog miljenika, uprkos protivljenju. Od tog momenta Blackberry je postao neizostavni član Bele kuće.

Zbog ukazanog poverenja, kompanija Blackberry omogućila je Obami da koristi unapređenu verziju telefona sa čipom za šifrovanje podataka.  Da se ovo partnerstvo ispostavilo kao odlično potvrđuje činjenica da se američki predsednik  još uvek ne odvaja od svog Blackberrya.

Ipak, kanadsku kompaniju zabrinula je skorašnja informacija  da služba za komunikaciju Bele kuće uzima u razmatranje i druge kompanije, među kojima su Samsung i LG. Ove kompanije na tržištu pametnih telefona neprestano rade na povećanju stepena  bezbednosti.

 

Sa druge strane, ono što je Blackberry za Obamu, to je iPhone za Dmitrija Medvedeva. Ruski  premijer poznat je kao veliki obožavalac Apple proizvoda. Bio je i jedan od prvih vlasnika iPhona, koji mu je poklonio osnivač kompanije Apple, Stiv Džobs.  Frakncuski predsednik i italijanski premijer takođe su fanovi iPhona.

Poverenje ruskog predsednika Vladimira Putina još uvek nije zadobio ni jedan telefon. On tvrdi da nije ljubitelj takvog oblika komunikacije.

Izvor: rts.rs

Milica Vukić 

 

0