LIČNI STAV

Piše: Petar Pešić, advokatski pripravnik


Ne verujem da je iko nekada upotrebio reči iz naslova zajedno. Ja sam morao. Moje drage kolege i koleginice, studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, naterali su me na to. Jedna studentska organizacija na fakultetu je došla na „sjajnu“ ideju za tribinu. Dovešćemo Bogoljuba Karića da održi predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu!

Zašto? Šta je to što mladi pravnici mogu da izvuku kao poruke sa ove tribine? Da li to podstiče obnovu vrednosti koje su nekada činile pravničku profesiju, a danas ih se retko ko i seti? Tu je dotični gospodin najmanje kriv, njega su pozvali i naravno da će se odazvati. Dobija priliku da studentima Pravnog fakulteta ispriča svoju priču, zašto ne bi došao? Apsolutnu krivicu i odgovornost moraju snositi organizatori i oni koji su dozvolili održavanje ovakvog skupa. Pritom, trenutak izborne kampanje i angažman dotičnog gospodina na mitinzima nimalo ne idu u prilog održavanju ove tribine na fakultetu koji se godinama ponosi time da ne učestvuje u izbornim kampanjama. Sa pravom neki postavljaju pitanje da li je ovo prikriveni predizborni miting?

Organizatori su na izliv nezadovoljstva dela javnosti samo ćutali. Namera da se izazove senzacija i privuku studenti ka toj organizaciji im je verovatno privlačna. Ne shvataju da je senzacija prikladnija naslovnim stranama određenih tabloidnih novina nego jednoj obrazovnoj instituciji.

Foto: facebook/ poster za tribinu - PSP

Foto: facebook/ poster za tribinu – PSP

Reći će ljudi, oni imaju pravo da organizuju šta žele. Da su obraćali pažnju na predmetu Ustavno pravo u prvoj godini studija mogli bi da saznaju da sloboda javnog okupljanja nije neograničena. Postoje jasno definisane situacije u kojima je moguće ne dozvoliti održavanje javnog okupljanja. Time se neće povrediti ničije pravo već će se upravo zaštiti dostojanstvo jedne institucije i očuvati tradicija koju su generacije pravnika pre nas gradile.

Na kraju, moram pomenuti i instituciju na kojoj se sve ovo događa. U tom kontekstu sećam se priče o kravi koja da 50 litara mleka, a onda ritne nogom kofu i prospe sve? E tako mi izgleda ova priča iz perspektive Pravnog fakulteta. Već godinama fakultet beleži smanjen broj studenata koji upisuju osnovne studije. Radi povećanja broja studenata veliki napori su uloženi. I sada se dopusti organizovanje ovakve tribine. Noga samo što nije oborila kofu! Na sreću, još uvek imaju vremena da spreče da se mleko prospe.

Treba pokazati stav, slobodno razmišljanje i hrabrost i podvući liniju.

Da li je ostalo tih vrednosti na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu ostaje da se vidi.

16