Božić je hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Pravoslavci slave po julijanskom kalendaru 7. januara.

I dok moderni istoričari smatraju da bi godina rođenja Isusa Hrista mogla biti između 7. do 2. godine p.n.e, tačan datum njegovog rođenja je još nepoznat.

Iako su danas božićni običaji prilagođeni gradskoj sredini, i mladi i stariji im se  beskrajno raduju.

Badnji dan

Dan uoči Božića, 6. januar se zove Badnji dan. Naziv je dobio po tome što se tog dana seče badnjak. Sa ovim danom već počinje Božićno slavlje. Rano ujutru se kreće u šumu po badnjak (u gradovima se uglavnom kupuje), loži se vatra i peče pečenica. Žene u kući mese kolače i pripremaju trpezu za Božić.

Božić

Božić je najradosniji praznik kod Srba. Prvi dan je uvek 7. januara i praznuje se tri dana. Ljudi se pozdravljaju: „Hristos se rodi!“, a otpozdravljaju: „Vaistinu se rodi!“
Na Božić, rano ujutru, u kuću dolazi specijalni gost (to se obično dogovori sa domaćinom). On se zove položajnik ili polažajnik. Smatra se da će ta osoba cele naredne godine donositi sreću u kuću.

Česnica

Rano ujutru na Božić domaćica mesi testo od kojeg peče pogaču česnicu. U nju se stavlja metalni novčić (zlatni, srebrni, ili običan). Kada je pečena, iznosi se na sto na koji je postavljen Božićni ručak. Česnica se okreće kao slavski kolač, preliva vinom, i potom lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Po narodnom verovanju, onaj ko dobije deo u kome je novčić – biće srećan cele godine.

Božićno drvce

Božićno drvce često se smatra paganskom tradicijom poštovanja i ukrašavanja zimzelenog drveća. Ukrašavanje ovog drvceta počelo je najverovatnije u Nemačkoj u 18. veku, a potom se proširilo i na ceo svet. Mnogobrojni  gradovi smatraju da su zapravo oni počeli ovu tradiciju, ali prava domovina ovog običaja nije poznata.

Božićna jelka ukrašava se svećama, ukrasima, kuglicama i poslalsticama. Danas su popularne i lampice u različitim bojama. Na vrhu jelke postavlja se zvezda ili anđeo. Nekada se kitilo raznim voćem i povrćem, orasima i jabukama, dok se danas to znatno izmenilo.

Božićna trpeza i atmosfera uveliko je spremna, zato valja ovaj praznik proslaviti u krugu najbližih.

 

Emilija Ljubenović

 

Izvor:yumama.com, Wikipedia

 

0