Bukovička banja se nalazi u samom gradu Aranđelovcu, a njenu vodu je za lečenje koristio još Dositej Obradović davne 1809 godine. Zabeležio je da čim popije bukovičku vodu utone u tih i dubok san, a na zahtev knjaza Miloša ova voda se pila i na dvoru. U prvoj deceniji 20.veka je počelo flaširanje bukovačke kisele vode koja je danas poznata kao „ Knjaz Miloš“.

Bukovička banja je jedno od onih lečilišta koje zahvaljujući raznim zanimljivim sadržajima privlači goste da u prijatnom i zdravom okruženju okrepe dušu i telo. Očaraće vas netaknuta priroda koja okružuje banju i koja joj svakim godišnjim dobom daruje novo lice i neponovljivu lepotu. Banja je jedinstvena jer se nalazi u parku koji je deo gradića Aranđelovca i predstavlja jedan od najlepših parkova u Srbiji. U parku se svake godine održava smotra „ Mermer i zvuci ”, kao i Međunarodni festival „ Svet keramike “. U parku banje se nalazi najstarija građevina srpskog romantizma, Staro zdanje, izrađena od belog veštačkog mermera, koji je danas  hotel i simbol Aranđelovca.

Na teritoriji aranđelovačke opštine ima više mineralnih i termomineralnih izvora. Poseban značaj imaju mineralne vode Bukovičke banje koje se svrstavaju u retke hladne i tople lekovite vode.  Najpoznatiji i najznačajniji izvor banje je izvor hladne mineralne vode  Knjaz Miloš. Tu su i Pobeda, Talpara i Đulara. Što se tiče toplih mineralnih izvora, u Bukovičkoj banji se nalazi jedan topli izvor, Topla voda ili kako ga još i nazivaju Arkade. To je i jedini veštački izvor u banji koji je nastao bušenjem. Bukovička kisela voda je korišćena tokom dva veka za okrepljenje i lečenje. Danas se na bazi lekovitosti mineralne vode, gline i klime, primenjuju najsavremenije terapijske metode u lečenju u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Bukovička banja“. Ovde se nalazi jedino odeljenje za produženo lečenje, edukaciju i rehabilitaciju dece obolele od oblika šećerne bolesti u Srbiji.

Banjska voda se koristi za lečenje:

  • bolesti gastrointestinalnog trakta
  • oboljenja hepatobilijarnog trakta i pankreasa
  • bolesti respiratornog sistema
  • povrede i oboljenja lokomotornog sistema
  • degenerativni i ekstraartikularni reumatizam
  • bolesti metabolizma
  • bolesti urinarnog trakta

 

Bukovička Banja pruža izvanredne uslove za sportski turizam. Raspolaže sportskim halama, terenima za velike i male sportove, automatskim strelištem, otvorenim bazenom sa mineralnom vodom. Takođe raspolaže i zatvorenim bazenom u hotelu „Izvor“ koja je glavna atrakcija banje i predstavlja savršeno mesto za lenčarenje i za podizanje adrenalina. U blizini si brojni kulturno-istorijski spomenici, mesta na kojima se prekrajala srpska istorija. Zato obavezno posetite  Narodni muzej i Staru crkvu, Risovačku pećinu, Garaško jezero, crkvu Svetog Đorđa na Oplencu i Karađorđev grad, Orašac, mesto dogovora o podizanju Prvog srpskog ustanka 1804.godine. ili neki od mnogobrojnih vinskih podruma u Topoli. Možete i da planinarite do vrha šumovite i pitome Bukulje gde se nalazi vidikovac sa kog se vidi veliki deo Šumadije.

Ukoliko Vam je potreban odmor od svakodnevnog stresa, mir i tišina, porodično druženje i relaksacija, lagane šetnje i izleti u prelepim izletištima, opuštanje  u mineralnoj vodi,  sve ćete to pronaći u ovoj Banji.

 

Biljana Vasiljević

 

Izvori:

http://www.bukovickabanja.com/

http://www.bukovickabanja.rs/banja.html

http://sh.wikipedia.org/wiki/Bukovi%C4%8Dka_banja

0