Ljubav između dvoje ljudi se ne može smatrati pravim i iskrenim sve do trenutka kada umesto „ja i ti“ ne počnu da izgovaraju „mi“. Ova jednostavna reč od svega dva slova je obećanje, koje spaja.

 

Ovakvo obećanje se najčešće izgovara prilikom sklapanja braka, a šta drugo može bolje da simbolizuje pripadanje jedno drugom od jedne prelepe burme.

 

Odabir adekvatne burme je od izuzetnog značaja i predstavlja jedan veoma interesantan zadatak za mladi par. Pomaže im da se bolje upoznaju, uči ih toleranciji i tera ih na sklapanje kompromisa. Burma je nakit, koji ima simbolično značenje. Najčešće je okruglog oblika, a krug predstavlja simbol večne ljubavi. Takođe simbolizuje i jedinstvo muškarca i žene, ali i stil života.

 

Burma je prisutna skoro u svakoj kulturi, ali su se običaji vezani za nju stalno menjali tokom godina.

 

Prema nekim starijim običajima budući mladoženja nije kupovao vereničko prstenje nego ga je birao zajedno sa svojom izabranicom nakon veridbe. Izabrani prsten je do venčanja imao ulogu vereničkog prstenja, a nakon venčanja je postala burma. Danas se međutim ovaj običaj promenio u velikoj meri. Veridba se vrši vereničkim prstenjem, a kasnije se kupuje burma. Dešava se i to da budući mladoženja veri svoju devojku sa burmom (najčešći razlog toga su finansije).

 

Kao i običaji i trendovi vezani za burme su se veoma mnogo menjali tokom vremena. Dok su do `80-tih godina pretežno bili u modi jednostavne, ispupčene burme od žutog zlata, danas se burme prave od kombinacije zlata različitih boja i ukrašavaju se dijamantima ili drugim dragim kamenjem.

 

Tokom odabira burme svaki par ima drugačije zahteve. Nekima je bitna cena, dok drugi žele da na svojoj ruci nose jedinstveni komad nakita, po kojima će biti prepoznatljivi drugima. Zahvaljujući raznim savremenim tehnikama i tehnologijama danas već postoji veliki izbor raznovrsnih burmi, koji odgovaraju svim njihovim zahtevima. Kada je u pitanju burma, danas već prednost tokom odabira obično dobijaju jednostavne i elegantne forme, koji prikazuju ličnost mladog para. Međutim još uvek postoje i oni, koji se opredeljuju za malo kičastije forme sa puno kamena i napravljenog od različite boje zlata. Zahvaljujući 3D dizajnu, danas se mogu ostvariti i najsmelije želje. Burma je simbol zaveta sklopljenog za ceo život i izražava ljubav, međusobno poštovanje i povezanost između zaljubljenog para.

 

Život u dvoje nije lak i često je propraćen raznim usponima i padovima naročito na početku zajedničkog života. Stupanje u brak je ozbiljan korak u životu svake osobe, pa se zbog toga ne sme shvatiti olako. Obećanje koje se daje prilikom sklapanja braka: „…..pored tebe i u dobru i zlu“ treba da bude vodilja braka, a ukoliko se na to zaboravi, burma na ruci će uvek biti tu da na to podseti.

 

4