Filmovi ,,Zlogonje’’ i ,, O bubicama i herojima’’ prikazani su na petoj večeri 53. Filmskih susreta. Za glumca ove večeri glasovima publike izabran je Mihajlo Milavić.

Veče je otvorio film Raška Miljkovića ,,Zlogonje’’, čiju glumačku ekipu čine Mihajlo Milavić, Silma Mahmuti, Jelena Đokić, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović i mnogi drugi. Ovo je priča o desetogodišnjem dečaku, koji boluje od parcijalne cerebralne paralize, koji kroz svoju maštu beži u svet fantazije, gde može da uradi šta god poželi. Film je dobio simpatije publike, pogotovo one najmlađe, što se moglo zaključiti po aplauzu koji su dobili glumci, poklonivši se nakon projekcije pred prepunom Letnjom pozornicom u Tvrđavi.

Ekipa filma "Zlogonje" Foto: Kristina Mijić

Ekipa filma „Zlogonje“ Foto: Kristina Mijić

,,Igrom slučaja sam dobio ovu ulogu i nisam uopše očekivao da ću je dobiti. Što se tiče snimanja, nije mi bilo teško, pa sam se brzo navikao i ušao u lik, koji ima dosta sličnosti sa mnom. Jovan, kao lik,  uveo me je u taj svet fantazije i stripova, koji mi do tada i nije bio blizak’’, rekao je četrnaestogodišnji Mihajlo Milavić, koji ima glavnu ulogu u ovom filmu. Bioskopsku premijeru ,,Zlogonje’’ će imati već 27. septembra.

Drugi na repertoaru pete večeri festivala našao se film ,,O bubicama i herojima’’, u režiji Petra Pašića. Film prikazuje život glavnog lika Raše, koji živi sa bolesnim ocem i postaje čuvar u starom hotelu. Tamo upoznaje Heroja, zarobljenog u prošlosti i dečaka iz sirotišta, koji treba da pomogne Heroju da se seti događaja iz prošlosti. Glavne uloge tumačili su Bojan Dimitrijević, Slobodan Boda Ninković, Zoran Cvijanović, Nada Macanović. Film je snimljen pre osam godina i već je imao bioskopsku premijeru.

Deo postave filma "O bubicama i herojima" Foto: Kristina Mijić

Deo postave filma „O bubicama i herojima“ Foto: Kristina Mijić

,,Produkcija filma jeste trajala dugo, jer je sve krenulo iz našeg ambicioznog plana da kombinujemo te igrane delove sa animacijom. Želeo sam da celu tu dramaturgiju u filmu prikažem na drugačiji način, da ne bude klasična naracija od početka do kraja. Suštinski su različita vremena i priča se vrti oko života jednog lika u različitim dobima. Ideja nam je bila da pokažemo da je ljubav generalni motiv u životu’’, izjavio je režiser filma Petar Pašić.

Na pretposlednjoj večeri ovogodišnjih Filmskih susreta, 30. avgusta biće prikazani filmovi ,,Žaba’’ i ,,Comic Sans’’, a nakon projekcije prvog filma održaće se program In memoriam posvećen nedavno preminulom glumcu Nebojši Glogovcu. Za više informacija posetite zvanični sajt festivala.

Miljana Simić

0