U četvrtak je u koncertno-izložbenom prostoru FU održano četvrto koncetrno veče 40. NIMUS-a.

Miša Dacić i Ivan Novković su na dva klavira izveli kompoziciju Sergeja Prokofijevog Pepeljuga op. 87, u obradi Mihaila Pletneva za dva klavira.

Program ove kompozicije sačinjava:  Uvod, Svađa, Zima, Proleće, Pepeljugin valcer, Gavotte, Gallop, Spori valcer i Finale same kompozicije. Publika, koja se okupila u velikom broju,  uživala je u izvedbi ova dva profesora. Na kraju ovog izvođenja pozdravila ih je velikim aplauzom i u podržala ih je pozitivnim uzvicima.

Miša Dacić je rođen u Nišu, svoje obrazovanje je započeo u klasi profesorke Jovanke Kerković, a završio je u klasi profesora Dragoslava Aćimovića, Kemala Gekića, Lazara Bermana i Jorga Luisa Pratse. Profesor je na katedri za klavir na Univerzitetu u Mersinu, u Turskoj, i gostujući profesor na Fakultetu Umetnosti u Nišu. Dacić je nastupao na nekim od najprestižnijih festivala širom Amerike, kao što su Glimor festival i Rizing stars u Čikagu.

Nakon pauze, Dacić i Novaković su izveli kompoziciju Sergeja Rahmanjinova- Simfonijske igre op. 45, takođe u obradi za dva klavira.

Ova kompozicija se sastoji od tri dela: Non alegro, Andante con moto i Lento Assai – Allegro Vivace.

Posle ovog izvođenja publika ih je još jednom pozdravila velikim aplauzom, i taman kada su svi pomislili da je njihov nastup završen, odsvirali su još jednu kompoziciju.

Ivan Novković je takođe rođen u Nišu. Upisao je Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof.  Jegora Čugajeva, a diplomirao u klasi prof. Svetlane Bogino, kod koje je magistrirao pre devet godina. Dobio je mnoštvo nagrada, od kojih su Izuzetne nagrade za uspeh i Plakete najboljem studentu Akademije umetnosti. Sarađivao je sa dirigentima Dejanom  Savićem, Milenom Injac, Jasminom Novokmet i Le Fi Fijem.

 

 

Anđela Laban

 

0