Boravak u Crnoj Gori prilika je da se posete neka u okruženju, Evropi, pa i svetu jedinstvena mesta i vide dela koja se obično ne nalaze na prvim stranama turističkih kataloga, a vredna su pažnje.

Evo nekoliko takvih znamenitosti i retkosti, koje odmor ili poslovno putovanje mogu da dopune novim, sasvim posenim iskustvom. Dovoljno je samo zastati ili par kilometara skrenuti sa puta.

Freska „Gavran hrani proroka Iliju“, Manastir Morača

Svi bismo požurili da vidimo izložbu slika slavnog Pabla Pikasa, ili makar jedno njegovo delo u bilo kojoj postavci, čim nam se ukaže prilika.

U Manastiru Morača, međutim, nalazi se freska „Gavran hrani proroka Iliju“, kojoj se divio Pikaso lično, svrstavši je u „remek-dela svetske umetnosti“. Dogodilo se to na Svetskoj izložbi fresaka u Parizu 1952. godine, na kojoj je kopija freske privukla veliku pažnju i osvojila drugu nagradu. Freska „Gavran hrani proroka Iliju“ nastala je u XVI veku i predstavlja pobedu stila „plastike“ koji je započeo tri stotine godina ranije.

Mozaik sa figurom boga Hipnosa, Risan  

U vili “Urbana”, podignutoj između trećeg i drugog veka pre nove ere, nalazi se mozaik sa jedinim umetničkim prikazom rimskog boga sna Hipnosa na svetu. Ostaci nekada luksuzne vile rimskog patricija sačuvani su kao muzejska postavka, u kojoj dominiraju izvanredni belo-sivo-crni podni mozaici. Na jednom od njih, u medaljonu, nalazi se ležeća figura Hipnosa, jedina napravljena od raznobojnih kamenčića.

Patriciji, visoki državni službenici, bili su, inače, elita carstva i imali su svoje vile na najlepšim i najpoznatijim lokacijama, što govori o značaju Boke Kotorske i samog Risna u rimsko doba.

Reljef Crne Gore, Cetinje

U krugu Biljarde, nekadašnje Njegoševe rezidencije, u posebnom paviljonu, nalazi se neobičan i istorijski vredan objekat – reljef Crne Gore i dela okolnih zemalja, star tačno sto godina. Napravili su ga upravo u Biljardi, kada su osvojili Cetinje 1916. godine, predstavnici austrougarske okupacione vlasti, u vojne svrhe. Kako je razmerom 1:10.000 dobijena velika kameno-betonska površina, bio je postavljen i specijalan most iznad, za posmatranje detalja. Objekat je zatim oslikan, unete su pozicije tadašnjih puteva, šuma, naseljenih mesta.., a ostalo je zabeleženo da je među ratnim zarobljenicima koji su ga pravili bio i poznati vajar Marko Brežanin.

Maslina stara 2240 godina, Mirovica, Bar

Svi koji bi da pronađu povoljan smeštaj u manjim mestima (ali i oni koji se interesuju za nekretnine u Crnoj Gori) dobro znaju gde su, od Bara putem prema Ulcinju, Dobra Voda, Dubrava, Utjeha… U jednom takvom naselju – Mirovica, nalazi se najstarije živo stablo u Evropi, maslina za koju su stručnjaci nedavno utvrdili da je zasađena pre tačno 2240 godina. Obim stabla je oko deset metara, maslina je blizu puta, ograđena i obeležena, a meštani kažu da je kroz istoriju bio običaj da se posvađane porodice mire ispod drveta.

 

Jedna od tri poslednje prašume u Evropi, Biogradska gora

Između Mojkovca i Kolašina, putem od Srbije prema moru, nalazi se skretanje i lokalna saobraćajnica duga oko pet kilometara, kojom se stiže u srce nacionalnog parka Biogradska gora, na obale Biogradskog jezera. Okruženo planinskim vrhovima Bjelasice visokim preko dve hiljade metara, glečersko jezero deluje nestvarno u gustoj šumi visokih stoletnih stabala. Prijatna svežina, staze za šetnju i zelenilo jedne od tri poslednje prašume u Evropi, nedaleko od magistralnog puta, svakako će dobro doći putnicima za predah.

Ikona Presvete Bogorodice Filermose, Cetinje

U Plavoj kapeli, posebno uređenom prostoru Umetničkog muzeja Crne Gore, nalazi se jedna od najinteresantnijih relikvija u ovom delu Evrope – čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Filermose, koja je vekovima bila u vlasništvu Malteških vitezova. Ikona Bogorodice Filermose bila je zaštitnica ostrva Rodosa, a kasnije je preneta na Maltu gde je do kraja XVIII veka bila u Valeti. U znak zahvalnosti za pomoć i zaštitu u toku sukoba sa Napoleonovom vojskom, članovi Reda poklanjaju ikonu ruskoj carskoj porodici Romanov, koja je bogato ukrašava ramom napravljenim od pet kilograma zlata i 280 dragih kamenova.

Ikona Bogorodica Filermosa bila je posle Oktobarske revolucije sakrivena u Danskoj, zatim u ruskoj pravoslavnoj crkvi u Berlinu, da bi na kraju stigla u riznicu Karađorđevića, kao dar za prihvat ruskih izbeglica u Beogradu.

Vredi podsetiti da se na Cetinju, u Cetinjskom manastiru, nalaze još dve javnosti poznate relikvije – Ruka Svetog Jovana Krstitelja kojom je Isus Hristos kršten i Čestica Časnog Krsta. Obe su prešle zajednički put sa Ikonom Bogorodice Filermose – od Jerusalima i Carigrada, gde su došle u posed Reda vitezova Svetog Jovana – do Cetinja.

Vinograd Šipčanik, Podgorica

Na samo par kilometara od Podgorice prostire se, na površini od 2200 hektara, Ćemovsko polje, sa kojeg se u svakoj sezoni ubere isto toliko tona grožđa. Vožnja turističkim vozom kroz najveći vinograd u jugoistočnoj Evropi, restorani, degustacije, pogled sa brda Šipčanik na Skadarsko jezero i Podgoricu, specijalizovane prodavnice, čak i škola jahanja u organizaciji vlasnika, kompanije “Plantaže”, zavređuje da se iz Podgorice ovde bar nakratko svrati.

Rijeka Crnojevića, još samo ovog leta

Još neko vreme Rijeka Crnojevića, malo mesto na istoimenoj reci, nedaleko od puta Podgorica – Cetinje, izgledaće kako je izgledalo vekovima. Od septembra 2015. godine počinje izgradnja luksuznog rizorta “Porto Skadar Lejk” par kilometara nizvodno, na ušću Rijeke Crnojevića u Skadarsko jezero. Vlasnik tvrdi da će biti zadovoljeni najviši ekološki standardi. Hotel-vila kompleks imaće smeštajne objekte, komercijalni i spa centar, marinu…

Rijeka Crnojevića sigurno će, kada projekat bude završen, prestati da bude mirno naselje ribara i umetnika, zaustavljeno u vremenu, sa prepoznatljivim simbolom, starim kamenim mostom.

0