Uoči jubilarnog 20. po redu Svetskog prvenstva u fudbalu , koje se održava u Brazilu od 12. juna do 13. jula, odlučili smo da Vam u ovom izdanju podrubrike Da li ste znali predstavimo neke zanimljivosti vezane za Prvo svetsko prvenstvo, davne 1930. u Urugvaju. Da li ste znali da je?

 

 

 

 

  1. Tokom Prvog svetskog prvenstva zabeležen najmanji broj gledalaca ovog šampionata ikada. Utakmici prvog kola koja se igrala između Perua i Rumunije prisustvovalo je samo 300 gledalaca.
  1. Rekord najmlađe postave svetskog prvenstva pripada Kraljevini Jugoslaviji. Prosečna starost njenih igrača bila je 21 godina i 258 dana.
  1. Najviše gledalaca prisustvovalo je polufinalnoj utakmici između Jugoslavije i Urugvaja. Na stadionu Centenario, kapaciteta 100.000 ljudi, koji je završen pet dana pred početak SP, okupilo se čak 93 000 gledalaca.

  1. U polufinalnom susretu Urugvaja i Jugoslavije asistent strelcu Anselmu za vođstvo 2:1 bio je neki domaći policajac koji mu je nogom dodao loptu iz gol-auta.
  1. Utakmica za 3. mesto nije odigrana, već je ta pozicija dodeljena Jugoslaviji zato što je u polufinalu poražena od (budućeg) svetskog prvaka.
  1. Prvi pogodak u istoriji SP posigao je Francuz Lucien Laurent na stadionu Pocitos protiv Meksika 13. jula u 19 minutu.
  1. Urugvajska štampa reprezentativcima Jugoslavije dala je nadimak IĆIĆI (IĆAĆOSI) zbog završetka prezimena većine igrača.

 

  1. U Rumuniji, Kralj Karlo morao je lično da interveniše kako bi igrači, uglavnom zaposleni, dobili 3 meseca odsustva i tako mogli da učestvuju na Prvom svetskom prvenstvu.
  1. Posle finalne utakmice došlo je do incidenta u Buenos Airesu gde su navijači, nezadovoljni suđenjem, kamenovali urugvajsku ambasadu.

10. Prvi fudbaler fudbaler koji je promašio penal na SP bio  je Valdemar de Brito iz Brazila na utakmici sa Španijom.

 

izvor: montevideoproject.com


Jovana Krstić

0