Mesec mart se već tradicionalno obeležava kao  francuski mesec u Nišu. Tako je Francuski Institut i ovog marta pripremio niz događaja kroz koje svi zainteresovani mogu da dopune svoje znanje o francuskom jeziku i Francuskoj uopšte.

Volonteri Francuskog Instituta sa Katedre za francuski jezik sa Filozofskog fakulteta u Nišu, nude svoju pomoć osnovcima i srednjoškolcima u izradi domaćih zadataka iz francuskog jezika. Termine u kojima će volonteri pomagati svima koji su  zainteresovani možete pogledati na ovom linku.

Frankofoni diktat koji ove godine slavi 15. rođendan biće održan 9. marta od 18h u Sali br. 434 Filozofskog fakulteta u Nišu. Frankofoni diktat otvoren je za sve one koji žele da se poigraju i oprobaju sa finesama i suptilnostima francuskog pravopisa i gramatike. Pobednici će biti nagradeni knjigama, CD-ovima, rečnicima. Frankofoni diktat se u isto vreme održava i u Novom Sadu, Nišu, Beogradu i Kragujevcu kao i u gimnazijama učesnicama. Ulaz je slobodan.

Kreativne i besplatne radionice francuskog jezika za decu biće održane u Medijateci Francuskog Instituta u Srbiji (Obrenovićeva 20). Deca od 5 do 7 godina radionicu će moći da posete od 16:30  do 17:30h, a deca od 8 do 10 godina od 18h do 19h. Broj mesta je ograničen i rezervacija je obavezna. Rezervaciju i sve detalje vezane za radionice svi zainteresovani mogu dobiti prijavom na telefon ili mail: Francuski institut u Srbiji, Ogranak u Nišu: telefon 018 / 524 578  ili na e-mail : biljana.marinkovic@institutfrancais.rs – ponedeljak – petak : 9h – 16h

U četvrtak 10. marta u Francuskom Institutu od 18h biće održan događaj pod nazivom ČITANJE POZORIŠTA:Kralj Ibi – Otvoreni teatar i zatvorena kritika ; političko pozorište, sloboda izražavanja i Fin de Siècle. Participativnom i analitičkom medotom, navode predstavnici Francuskog Instututa, pokušaće da sa polaznicima radionice problemski pristupe sociološkim, filozofskim i književnim aspektima teksta Kralj Ibi, da uvedu polaznike u teorijske osnove teatra (sa posebnim osvrtom na politički teatar u Francuskoj). Uz segmente same predstave, povezivaće i elemente performansa sa tada aktuelnim političkim pitanjima Francuske. Knjigu “Kralj Ibi“ Alfreda Žarija možete naći na sajtu numeričke biblioteke Francuskog Instituta. Ulaz je slobodan.

U Narodnom pozorištu u Nišu će 19. marta biti održan događaj pod nazivom Pozorište mladih frankofona. Početak je zakazan za 18h.

Pet amaterskih pozorišnih trupa će odigrati svoje predstave u Narodnom pozorištu. Gimnazijalci će svojim pozorišnim komadima predstaviti jug Srbije u Francuskoj na Evropskom festivalu frankofonog pozorišta u Sen Malou i Ortezu, a osnovci će učestvovati na Međunarodnom festivalu frankofonog pozorišta za decu u Novom Sadu.

Gimnazija Svetozar Marković – Niš – S’embrasent – de Luc Tartar  /  Plamte , Lik Tartar

Gimnazija – Kuršumlija – La courge qui se donne des grands airs de Jovan Sterija Popović/  Pokondirena tikva , Jovan Sterija Popović

Osnovna škola Kral Petar I – Niš – Adieu Monsieur le professeur  de Aleksandra Arsić /  Zbogom gospodine profesore , Aleksandra Arsić

Udruženje Mali Pariz – Pirot – Songe d’une nuit d’hiver  de Sonja Džunić /  San jedne zimske noći , Sonja Džunić

Gimnazija Stevan Sremac – Niš – Casting de rêve de Jean-Claude Martineau /  Kasting iz snova , Žan-Klod Martino

Ulaz je slobodan.

U Deli prostoru će od 20. do 30. marta biti održana izložba pod nazivom Crteži na slobodi. Otvaranje izlože zakazano je za 22. mart u 19h.

Sve detalje o izložbi možete pogledati ovde.  Ulaz je, takođe, slobodan.

U Privrednoj komori Grada Niša će 21. marta od 13h biti održan okrugli sto: Definisanje jezičkih strategija u okviru preduzeća. Ovaj okrugli sto će se baviti mogućnostima preduzeća da usvoje jezičku strategiju u poslovanju sa frankofonim tržištima.

*Kakav uticaj ima strategija „francuski jezik“ na njihov razvoj na frankofonim tržištima? Kakav značaj ima učenje francuskog za profesionalni razvoj pojedinaca?

Prezentacija Danijela Živkovića, doktora jezičkih nauka, uz svedočenja.

*Kakva rešenja se nude preduzećima u Srbiji koja žele da komuniciraju sa frankofonim tržištima?

Francusko-srpska privredna komora, Belgijsko-srpska poslovna asocijacija BSPA i Francuski institut u Srbiji će vam predstaviti svoje ponude u oblasti podrške preduzećima.

UPIS : DELF/DALF za Učenike (osnovnih i srednjih škola) biće održan od ponedeljka 21. do subote 26. marta u Francuskom institutu u Nišu ( Obrenovićeva 20 (8-16h) )

Polaganje : Pismeni i usmeni deo A1/A2/B1/B2 – subota 16.04.2016. Raspored i cenovik možete pogledati na linku. 

Trinaesto finale takmičenja za Frankofonu pesmu biće održano u nedelju 27. marta u Sali Niškog simfonijskog orkestra u 14h.

Francuski mart 2016. godine biće zatvoren izložbom Klima, izložba pod uglom od 360° koju će od 28. marta do 3. aprila svi zainteresovani moći da pogledaju u Gimnaziji Svetozar Marković. U okviru 21. konferencije UN-a o klimatskim promenama (COP 21) održane u Parizu u decembru 2015. godine, Francuski institut u Srbiji vas poziva da otkrijete dinamičnu izložbu, pedagoškog karaktera na ovu temu.

 

Anđela Laban

0