Glumačka ekipa „Bićemo prvaci sveta“ ponosno se poklonila niškoj publici nakon projekcije filma, 1. marta u bioskopu Kupina. Reditelj ovog filma Darko Bajić poručio je da moramo da verujemo u svoje snove i da budemo najbolji u svojoj profesiji – jedino tako ćemo postati prvaci sveta.  Razgovorali smo o filmu, a zatim i o problemima u današnjem društvu. Šta je reditelj imao da poruči mladima možete pročitati u nastavku.

Kako ste došli na ideju da snimate film na temu „Bićemo prvaci sveta?“

Mene je Intermedia Network , svetska kuća koja je imala veliki uspeh sa  Montevideom, pozvala i pitala: „Gospodine Bajiću, da li  biste  želeli da režirate film za našu kuću?  To će biti film o košarkašima.“ Ja sam se nasmejao i rekao: „Vi mene  zovete zbog toga  što sam dobar reditelj ili  me zovete zbog toga što sam genijalan košarkaš?“  To je bila, naravno, šala. Ali ja negde jesam  uvek voleo košarku i onda sam iskoristio  priču o njoj upravo da kažem ono što mi se činilo da je važno u ovom trenutku, a to je da je od izuzetnog značaja vraćati se u svoju istoriju i pronaći tamo vrednosti koje su  izgubljene. Danas, iz svega onoga što se dešavalo – tranzicije, ratova i ostalog – vrednosti su poremećene. Zbog toga, jako je važno da pronađu prave vrednosti koje će biti putokaz mlađoj generaciji. Ja sam siguran da mladi mogu da postanu prvaci sveta samo ukoliko ih država, društvo i sredina podrži i ako tako razmišljamo, onda će taj povratak vrednostima biti, ustvari, mala misija i oni će ispuniti sva moja očekivanja.

Da li smatrate da je u današnjem društvu problem nedostatak entuzijazma i pozitivnog razmišljanja?

Svako veče neko kaže da morate da štedite, da morate da dajete 20% svoje plate, oko vas je sve jako teško – to ne podstiče vaš entuzijazam. Ja sam kroz krizu prolazio i ranije, u socijalizmu. To nije ništa novo, ali je društvo imalo mehanizme kako da ono što mladi ljudi urade, započnu na početku karijere, bude cenjeno. Važno je podržati mlade koji imaju svoje ideje, mehanizme i inicijative, koji imaju svoj stav u životu. Najvažniji je vaš start – šta vas briga da li je kriza ili nije kriza. Vi ne tražite neke ogromne pare, nećete na početku uzimati milione, već želite da budete najbolji u svojoj profesiji. Ja želim mladim generacijama da osvoje vrhove sveta i da budu najbolji u svetu. To je jedino moguće ukoliko društvo to vidi i podrži.

Koliko je bilo teško raditi na filmu i da li ste, dok ste režirali film, prošli kroz neku krizu?

Reditelj uvek prolazi kroz krizu. Ja predajem na Fakultetu dramskih umetnosti već 30 godina i mnogi mladi reditelji su bili moji studenti. Takođe,  ja imam predavanje koje se zove  „strah od režije“ jer  svaki reditelj pre nego što počne da snima ima strah od toga. O tome je pričao proslavljeni reditelj   Živojin Žika Pavlović, i on je imao strah pre nego što je počeo da snima svoje filmove. To je jedan period života u kome vi ulazite u nešto novo, kreirate svoj svet i imate strah dok opipavate njega i ne uđete tu, a onda postajete Bog i nikada više ne prestajete da snimate. Svaki reditelj uvek ima strah i krizu tokom pravljenja filma, ali pobedi ta velika želja i borba koja je strašno važna. Od vas sve zavisi.  Ja sam siguran da kao što od reditelja zavisi dobar film, tako i od svakog mladog čoveka zavisi njegov život, zavisi koliko će i šta uraditi u svojoj profesiji. Tako da ukoliko imate svoj cilj, verujte da možete da ga ostvarite.

Kako ste zadovoljni reakcijom publike na film?

Moram priznati da nijedan moj film nije probudio ovako veliku emociju u meni. U Beogradu, na premijeri , publika je zaista fantastično odreagovala, bio je to ogroman aplauz. Najlepši trenutak bio je kad su nam košarkaške legende prišle i rekle da je ovo zaista jedan veliki korak ka vraćanju entuzijazma mladima – podsticaj mladim ljudima da krenu napred, da imaju svoju snagu i da postanu prvaci sveta.  Ja sam siguran da mlada generacija može nadmašiti  stariju i da ćemo postati prvaci sveta ne samo u košarci već i u drugim društvenim aktivnostima.

 

Tamara Stošić

0