Departman za novinarstvo i komunikologiju Filozofskog fakulteta u Nišu proslavio je 10 godina postojanja. Godišnjica je obeležena svečanim programom.

Uvodnu reč održao je dekan fakulteta prof. dr Goran Maksimović, koji se zahvalio prisutnima što su svojim dolaskom uveličali ovu proslavu. Maksimović  je  na početku kazao kako je za 10 godina postignuto mnogo, a da će se tek raditi na unapređenju departmana. Na Departmanu za komunikologiju i novinarstvo prva generacija upisana je 2004. godine. Dekan ističe da se do danas radilo mnogo više nego za bilo koji drugi departman. On je uveren da će narednih decenija ovaj departman biti jedan od najčvršćih i najboljih studijskih programa. ,,Najveća vrednost ovog departmana su studenti.“ istakao je Maksimović.

Departman se danas sastoji od dva studijska programa:  novinarstvo; komuniciranje i odnosi sa javnošću. Takođe, departman ima i akreditovane programe za master i doktorske studije. Studijski program komuniciranja i odnosa sa javnošću je najmlađi na fakultetu, a dekan je napomenuo da  će se tek raditi na njegovom napretku.

 ,,Departman za komunikologiju i novinarstvo prošao je period odrastanja i prošlo je vreme kada je odbolovao sve bolesti. Kadrovski je dosta dobro profilisan. Tek smo počeli, naši diplomirani i aktivni studenti počeli su da se oglašavaju u medijima. Mislim da je velika budućnost pred Departmanom za komunikologiju i novinarstvo. Nadam se još boljem napretku.“ kaže za Kapital magazin dekan fakulteta prof. dr Goran Maksimović.

Tokom proslave je prikazan dokumentarni film u kom su profesori i svršeni studenti novinarstva govorili o samom departmanu, napretku, promenama  i o studijama novinarstva. Povodom jubileja studenti su pripremili predstavu, izveli su plesne tačke i čitali poeziju.

Upravnik departmana dr Vladeta Radović je kazao kako je ideja proslave povodom decenije postojanja departmana bila da se skromno i smerno  pokaže šta je urađeno. Radović je iskazao nadu da će sa ovog departmana biti puno projekata i poduhvata u saradnji sa drugim departmanima, ali i ljudima koji su u medijima. Obraćajući se prisutnima, rekao je da će oni uvek moći da računaju na reč, podršku i ruku prijatelja jer je to jedini način da zajedno opstanu i jačaju.

Na pitanje kako vidi ovih deset godina rada departmana, ali i protokol o saradnji sa Kapital magazinom, za naše čitaoce profesor Radović kaže:

 ,,Ova decenija rada je bila prilika da se oformimo, da stvorimo bazu. Sada imamo priliku da napredujemo, da gradimo bolje. Tek sada smo dovoljno snažni  i  odvažni  da pokušamo sa nekim projektima kao što su medijska pismenost i obrazovanje. I najzad ovih deset godina je tek samo početak onoga što treba da napravimo od departmana. Čast nam je da sarađujemo sa vama. Naše  nadanje za budućnost jeste da napravimo jednu vrstu mreže u kojoj ćemo moći da razmenjujemo informacije, da sarađujemo i  da zajedno omogućimo svakome napredak.“ 

 


Marija Trajković

 

0