Dodeljivanjem zvaničnih nagrada, završen je 49. po redu Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma. Tokom 7 dana, niška publika imala je prilike da vidi 11 filmova u takmičarskom delu programa, a u petak uveče su nakon dodele priznanja prikazana još dva gostujuća filma. Dokumentarno-igrani film „Lauš“ o životu i fenomenu ličnosti Žarka Lauševića i „Moy City, Moj Niš“ , dokumentarac o kulturnom nasleđu Niša, počev od Konstantinovih dana, pa do savremenog doba.

Glavna nagrada festivala – Gran pri „Naisa“ pripala je Borisu Milivojeviću, za ulogu Marka u filmu „Spomenik Majklu Džeksonu“ . S obzirom na to da Boris sinoć nije bio u Nišu, nagradu je u njegovo ime primio reditelj filma Darko Lungulov.

Srđan Žika Todorović je dobio nagradu „Car Konstantin“ za najbolju mušku ulogu. On tumači lik Mladena u filmu „Atomski zdesna

Nagrada „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu pripala je Aniti Mančić, za ulogu Hatidže u filmu „Top je bio vreo

Nebojša Ilić Cile je dobio povelju za izuzetnu mušku ulogu, za lik Bože dunstera u filmu „Montevideo, vidimo se“ , dok je za izuzetnu žensku ulogu nagrađena Hana Selimović, koja tumači lik Leni u filmu „Neposlušni

Višestruka dobitnica nagrada na 49. Filmskim susretima je mlada glumica Brankica Sebastijanović. Ona je za ulogu Ljiljane u filmu „Kad ljubav zaksni“ izabrana od publike za glumicu večeri, zatim i za najbolju glumicu čitavog  festivala. Na kraju, stručni žiri joj je dodelio i nagradu za najboljeg debitanta na festivalu.

Najbolje sporedne uloge odigrali su Hristina Popović u filmu „Atomski zdesna“ i Ivan Đorđević u „Neposlušnima“ . Povelje za najboljeg stranog glumca dobili su Nataša Janjić (Atomski zdesna) , Branko Đurić (Atomski zdesna i Montevideo, vidimo se) i Branka Stanić (Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa) 

Žiri koji je ove godine odlučivao o dobitnicima nagrada činili su: Dragana Varagić (predsednica) , Predrag Ejdus i Dubravko Jovanović. 

 

Filip Jovanović 

 

Foto: Nenad Stojnev ( Malaga photography)

 

0