Izvor: rts.rs 


Nakon sastanka predstavnika Ministarstva prosvete, koje je predvodio ministar Srđan Verbić i SKONUS-a sa Danilom Jeremićem na čelu, postignut je dogovor o predlozima i zahtevima studenata. Akademci odustali od protesta 13. oktobra.

Na sastanku ministra Srđana Verbića sa studentima utvrđeno je da broj ispitnih rokova u školskoj 2014/15. godini ostaje pet. Međutim, studentski parlament fakulteta, tamo gde je to potrebno, u dogovoru sa upravom može da inicira šesti rok, prenosi Tanjug. 

Ministarstvo smatra da je opravdan zahtev Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) da studenti upisani u prvu godinu studija školske 2010/11. godine, odnosno 2011/12. godine zadržavaju status iz prethodne godine studija najduže godinu dana po isteku redovnog roka studija, saopšteno je nakon sastanka.

Jedan od zahteva je da studenti koji su visokoškolsku ustanovu upisali 2006. godine zadrže status studenta i nakon isteka roka dvostrukog trajanja studijskog programa.

I ovaj zahtev je prihvaćen, jer Zakon dozvoljava visokoškolskim ustanovama da na pisanu molbu dozvoli studentu da produži status studenta.

Ministarstvo će u narednim danima uputiti svim visokoškolskim ustanovama snažnu preporuku da iskoriste ovu zakonsku mogućnost i usliše molbe studenata, odlučeno je na sastanku.

Ministarstvo podseća da visokoškolske ustanove nemaju osnov da dodatno naplaćuju prijave ispita i druge redovne troškove studiranja, jer školarina studenta, bilo da je on finansiran iz budžeta ili se samostalno finansira, uključuje sve troškove redovnog studiranja.

„Ministarstvo se u potpunosti slaže, kao što je ranije najavljivalo, da se što pre počne izrada novog Zakona o visokom obrazovanju, uz aktivno učešće predstavnika SKONUS-a i SKASS-a (Studentska konferencija akademija strukovnih studija)“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo i SKONUS saglasni su da je nužno pronalaženje dugoročnog rešenja nagomilanih problema kvaliteta visokog obrazovanja i nastaviće razgovore radi rešavanja brojnih pitanja i problema u oblasti visokog obrazovanja. 

SKONUS je potvrdio da je postignut dogovor. „Nakon pet sati pregovora, postignut je dogovor sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja“, navedeno je na Fejsbuk stranici SKONUS-a.

0