Vrućine koje su ovih dana napale Balkan i gotovo čitavu Evropu toliko ošamućuju da su sparni dani odneli i produktivne ideje. Sladoled u sobama pod klimom je dobro rešenje za nekoliko dana. A kada situacija potraje, onda svi lagano razmišljamo o tome da spakujemo kofere i uputimo se u neku avanturu. Ipak, koliko god avanturističkog duha bili, pojavi se jedan problem. Kako iskopati nekoliko desetina evra za odlazak na jezero ili na festival. Stavljajući se u položaj prosečnog nezaposlenog školarca ili studenta, razmislili smo o tome i rešili da ponudimo nekoliko rešenja. Razume se, postoje vedrija i lakša rešenja od surovog branja višanja po vrućine koju ionako jedva podnosimo. Nekoliko se kockica samo treba poklopiti. Uz nekoliko praktičnih saveta, moći ćete da kupite svoju voznu kartu, ili jednostavno obezbedite mesto u nekom festivalskom kampu, podignete palac i sa džeparcem se upustite u avanturu.

Iskoristite svoj talenat

Korišćenje urođenih sposobnosti, poznatijih kao talenat, često se smatra najboljim putem do uspeha. Ukoliko vam muzička ili likovna umetnost nisu strane, postoji idealno rešenje da stavite neku banku u džep. Manifestacije koje se u gradskim uslovima često događaju, mogu vas inspirisati da započnete svoj mini posao. Slikanje i crtanje portreta i karikuatura na ulici ume da bude unosan sezonski posao. Oslikavanje ljudskog tela takođe je interesantna ideja, a to su nedavno u Nišu pokrenule omladinke sa Umetničke akademije. Kvalitetnu muziku svi vole, a zabava je usko vezana sa pozitivnom energijom koju šalje sunce. Gitare, saksofone, harmonike u ruke i pravac gradsko jezgro. Basking je širom Sveta rasprostranjen, te ako imate muzičkog talenta, eto načina da se rešite treme, održite svoj mini koncert i pritom nešto i zaradite.

Hm, šta će mi ovo?

Koliko ste se samo puta zapitali šta će vam u sobi neka stvarčica koja tu samo pravi gužvu. Sentimentalni razlozi za čuvanje su potpuno opravdani. Međutim! Svesni smo da tehnologija napreduje poprilično ubrzano pa nam tako stari mobilni telefoni, foto aparati, pokvareni tableti ili drugi proizvodi već dotrajale tehnologije samo prave gužvu. Nazirete odgovor! Pa, da to je to. Otkup starih mobilnih telefona često može biti odlično rešenje da zaradite “instant keš“. Rešite se polovnog mobilnog telefona i uzmite novac koji vam može dobro doći za džeparac. Ovo vam sigurno neće rešiti egzistenicju, ali vam može promeniti pogled na život i upustiti vas u neku mladalačku avanturu za kojom čeznete.

Zadrugari, omladinci, evo ideje

Omladinske zadruge nude različite poslove kojima se možete posvetiti na dnevnom, nedeljnom, mesečnom ili sezonskom nivou. Učlanjivanje u omladinsku zadrugu često je besplatno ili se naplaćuje procentom nakon zarade. Ništa vas ne košta da, ukoliko želite da svom novčaniku date malo na centimetrima, obiđete zadruge i prijavite se. Na osnovu vaših interesovanja i sposobnosti, zadruge će se pobrinuti da vas smeste u neki od proizvodnih pogona,  sektor promocije robe ili će vam već naći zanimanje koje vam može doneti profit. Ukoliko se ne bojite rada, ili želite da se namučite i od svog novca isfinansirate letovanje na kojem ćete govoriti o tome kako ste se naradili, eto ideje.

Postoji nebrojeno ideja za zaradu. Potrebno je biti maštovit i još nešto. Najvažnije od svega je biti vredan. Vredni ljudi uvek nađu rešenje, dok lenčuge često posežu za izgovorima. Na vama je da odlučite kojoj ćete grupi pripadati. Zapamtite jedan vrlo koristan, možda i isklišeiran savet. Ne postoji veće zadovoljstvo nego kada novac koji sami zaradite uložite u sopstveni hedonizam ili neko dobro delo. Neka vam ovo bude i motivacija kada se tokom sunčanih dana bavite sticanjem svog malog ali slatkog kapitala. A što se onog drugog dela tiče, tu uvek imate izbora. Festivali čekaju na vas.

1