Odmah da kažemo, obilazak Atine usred leta može biti dosta zamoran kada “upeče Zvezda”. Ipak, ako ste dovoljno avanturistički opredeljeni, to ne mora biti problem, pogotovo ako kombinujete letovanje uz obilazak Atine i spartanskog Peloponeza! Kako? Posetom savršenom ljetovalištu na samom ulazu na Peloponez – Lutraki!

Zato, ako se nalazite u toj situaciji, a pritom želite da ovo leto provedete na plaži i da osetite čari Grčke kulture, ovaj tekst je za vas. Otkrićemo vam skrivenu destinaciju gde sami Grci odlaze na odmor.

Lutraki – gde su se Spartanci lečili

Ako se odlučite da za leto posetite Lutraki Peloponez, trebalo bi da znate da je ovo primorsko mesto nadaleko poznato po termalnim izvorima. Nesvakidašnja stvar za letovalište u Grčkoj, zar ne? Nalazi se u podnožju planine Gerania, u blizini Atine, samo 65 km daleko i 6 km severo-istočno od Korinta. Do skoro, Lutraki nije bio na mapi stranim turistima. Većinu posetioca do sredine 50ih su bili Grci, koji bi dolazili ovde na odmor.

Sa razvojem turističke ponude došli su i strani turisti. Danas Lutraki krase brojni hoteli, velnes i spa centri, kao i najveći kazino u ovom delu Evrope. Neki bi rekli da se kriza i ne oseća.Grci su želeli da iskoriste antičku tradiciju ovog mesta kada je odmor i opuštanje u pitanju. Region je čuven po lekovitim vodama, a legenda kaže da dok je boginja Artemida prolazila kroz antičku Grčku, ona je napravila pauzu u drevnom selu termalnih izvora.

Očarana pejzažom i Suncem na ovom mestu, ona se divila prizoru dok je topla lekovita voda izvirala oko nje. Ona je tada pozvala nimfe da se kupaju zajedno, da se odmore i uživaju ,,u vodi života“.

Podelila je svoje otkriće drevnim bogovima sa Olimpa, a drevno mesto termalnih izvora je postalo njihov omiljeni grad. Dok je boginja Artemida uživala u lekovitim vodama, pozvala je svog brata Apolona da je poseti i uživa u divnoj zemlji sa čudotvornim vodama. Apolon je bio toliko očaran vrelima i jedinstvenim, mirnim pejzažom na tom mestu, da je odlučio da izgradi svoj tron ovde kako bi u potpunosti uživao u životu.

Reputacija Thermae (kako se Lutraki nekada zvao), širila se još više i kasnije su na istom mestu vojnici Sparte dolazili da se odmore i izleči posle žestokih borbi tokom ratova na Peloponezu.

Vi nemojte da ratujete, al’ možete da uživate u ponudi spa i velnes centara u Lutrakiju (nimfe nisu uključene u ponudu). Takođe, plaže u Lutrakiju su uređene, a noćni život je raznolik sa mnoštvo restorana i barova.

Atrakcije oko Lutrakija

Pored lekovitih voda, Lutraki se ističe po veoma atraktivnoj lokaciji. Budući da je na sat vremena vožnje od Atine, odlična opcija je platiti smeštaj u pristupačnijem Lutrakiju nego u glavnom gradu Grčke.

Pored toga, mnoge agencije organizuju izlete u Atinu i obilaza glavnih atrakcija: Akropolja, Zevsovog hrama, trgova Olimija i Sintagma, poseta parlamentu itd. Najbolja od svega? Kada vas gužva i vrućina u Atini savladaju, za sat vremena ste nazad na plaži u Lutrakiju.

Kada ste obišli Atinu, izdvojite još jedan dan za obilazak Peloponeza. Lutraki se nalazi na samom početku poluostrva i predstavlja odličnu startnu destinaciju za obilazak atrakcija Peloponeza – Korintski kanal, Mikenu, Epidarus…

Nakon ispunjenog dana obilaska atrakcija, počastite sebe jednim tretmanom u spa centru u Lutrakiju.

Ako ste mislili da mali Lutraki nema svoje atrakcije, varate se. Severno se nalazi spektakularno jezero Vouliagmeni, Herin hram, kao i svetionik sa kojeg se može videti jedan od najlepših zalazaka Sunca u celoj Grčkoj.

0