Ako uporedimo mobilne telefone koje su još samo poslovni ljudi, političari i oni sa one strane zakona koristili kao unapređenu verziju pejdžera, pre oko 20 godina, shvatićemo koliko je tehnologija napredovala poslednje dve decenije. Ilustracije radi, prokomentarisaćemo poneki od telefona koji su obeležili minule godine, a na performansama i primerima pratiti promene. Ako je dvadeseti vek doneo najveću revoluciju, i ubrzao progres tehnike do usijanja, onda su prve godine novog milenijuma, učinile da se neumereno teži savršenstvu. Dvadesetak je godina prošlo od onog vremena kada su mobilni telefoni bili slični “kornjokomunikatorima“ iz popularnih Nindža Kornjača. Današnji “pametni telefoni“ ipak su deo naučno – fantastičnog nasleđa osamdesetih, pa se može reći da na izestan način živimo u budućnosti. Polovni telefoni, naravno postaju demode, ali firme za otkup mobilnih telefona čine da se pojedinih modela možemo rešiti lako. Otkup mobilnih telefona moguć je u Beogradu, a i širom drugih gradova, pa tako sve telefone koji su vam suvišni, možete prodati po različitim cenama, u zavisnosti od modela. A kakvi su to sve modeli obeležili prethodne decenije, pogledajte u ovom mini vremeplovu.

Ispraćanje stare ere

  • Godina 1996. donela je promene na dizajnu telefona, pa su prvi put mobilni telefoni izgledali kompaktno, jer je antena bila u sastavu tela telefona. U zavisnosti od potrebe mogla se izvlačiti, a najpopularniji telefon te godine bio je Nokia 9000.
  • Sledeća godina bila je godina u kojoj se radilo na improvizacijama, pa su se dobrim telefonima pokazali oni koji nemaju istaknutu antenu. Takav je bio najpopularniji model svog doba AT&Т
  • Nadmetanje u dizajnu nije posustajalo, pa je 1998. godina revitalizovala velike antene, ali se Nokia potrudila da poradi na bojama u dizajnu. Plastične maskice za telefone mogle su se naći u crvenim, žutim, plavim i mnogim drugim nijansama. Gospodar je te godine bila Nokia 5110
  • Godina koju mnogi u Srbiji pamte po bombardovanju, u svetu je ostala poznata između ostalog i po čuvenoj Nokiji 3210. Skladnog dizajna, bez antene i nešto većeg displeja, ovaj telefon je obeležio generacije koje su stasavale, pa su nešto kasnije prvi đaci i momčadija imali upravo ove modele. Sećate se kako je izgledalo cimanje drugarice iz odeljenja?
  • Na izmaku veka pojavio se prvi telefon sa tač skrinom. Naravno, tehnologija nije bila ni prineti ovoj danas, ali je svakako predstavljala izuzetan način da se populacija upozna sa nečim što će postati deo svakodnevice. Jedan od takvih telefona bila je i Motorola, koja je svakako imala crno – beli tač skrin ekran, kroz čiji se meni kretalo jednako lako kao i na drugim telefonima

Dobrodošli u budućnost

Usledio je novi vek, i novi milenijum, pa su izvesne promene morale da se dogode. Ono što je obeležilo godine kasnije, verovatno je većini čitalaca poznato, ali vredi se podsetiti nekih od bitnih godina u istoriji mobilne telefonije. Naime, da li ste znali da su dve hiljadite godine donele sledeće promene?

  1. godina ispratila je telefone sa crno – belim ekranom i prezentovala novu generaciju telefona sa ekranom u boji.
  2. godina uvela je promenu na polju grafike višebojnih ekrana, ali je ono što je mnogo važnije, prva integrisana kamera u telefon.
  3. Ovo je godina kada telefoni više nisu bili ograničeni samo na jedan ekran. To pokazuje model Samsung S300 koji ima i jedan mali display sa spoljne strane, koji pokazuje osnovna obaveštenja poput alarma, poruke ili sata.

Dolazak gospodara

Ne tako daleke 2007. godine na scenu je stupio sada već nadaleko poznati iPhone koji je predstavila kompanija Apple. To je bio prvi tač skrin pametni telefon koji koristi iOS ,a omogućava rad aplikacija na telefonu. Posedovanje iPhone telefona vremenom je postao i statusni simbol, ali ga pravi zaljubljenici i dalje smatraju telefonom koji se odlikuje originalnošću i kvalitetom, te ga zbog toga kupuju.

 

1