U okviru pratećeg programa 49. Filmskih susreta, od 26. do 28. avgusta u Kupini će biti prikazana tri filma iz zemalja u okruženju. Sve projekcije počinju u 18 sati, a ulaz će biti slobodan.

Program „Kino region“ počinje u utorak prikazivanjem „Šume“ iz rumunsko-srpske koprodukcije. U sredu će publika imati prilike da odgleda film „Dragi Lastane“ ,  ostvarenje hrvatske rediteljke Irene Škorić. Ovogodišnji „Kino region“ zatvoriće dokumentarac „Plati i ženi“ u makedonsko-hrvatsko-austrijskoj koprodukciji.

Program:

26. avgust- 18 sati

“Šuma”

Režija: Siniša  Dragin

Zanimljiva priča o nekadašnjem predsedniku Jugoslavije Titu i njegovim političkim odnosima s Rumunijom, kroz neobičnu situaciju s umetničkom slikom koja mu je poklonjena prilikom njegove prve posete.

27. avgust – 18 sati

“Dragi Lastane”

Režija: Irena Škorić
Najtiražniji dečji časopis u Jugoslaviji zvao se „Modra lasta“. U njemu je 1969. godine nastao Lastan, mitski junak koji je deci pomagao savetima. Posle toliko godina saznajemo i ko je Lastan.

28. avgust – 18 sati

“Plati i ženi”

Režija: Atanas Georgijev
Mladi muškarci sa Balkana odlaze u Austriju sa studentskim vizama.Umesto da se vrate kući, gde ih čeka neizvesna budućnost, oni plaćaju „supruge“ u Austriji u nadi da će dobiti državljanstvo.


Filip Jovanović 

0