Jubilarni 50. Filmski susreti u Nišu svečano su otvoreni 22. avgusta na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi.

Otvaranje je počelo dodeljivanjem Nagrade za životno delo „Pavle Vuisić“  koju  dobila čuvena glumica Jelisaveta Seka Sablić. Jubilej je obeležen i nastupom Vokalne  grupe „Konstantin“ koja je pored obrada raznih melodija otpevala i himnu Srbije.  Desimir Stanojević, glumac koji je rodom iz Niša, izveo je  monolog na starom niškom jeziku iz Borinog romana „Ivkova slava“ gde je predstavljao lik čuvenkog Kalče.

Vokalna grupa „Konstantin“

Gradonačelnik Niša, prof. dr  Zoran Perišić  tradicionalno je uručio ključeve grada predsednici ovogodišnjeg žirija Vesni Čipčić koja ih je preuzela uz reči: „Kolege glumci, Tvrđava je naša!“

Uz grandiozan vatromet i pesmu „Pukni zoro“ u izvedbi  Vokalne grupe „Konstantin“ jubilarni  50. Filmski susreti su zvanično otvoreni.  Nakon toga filmovi koji su se našli na repertorau  jesu „Bićemo prvaci sveta“ i „Mali Budo“.

Glumačke ekipe filmova su na press-konferenciji  u nedelju, dan nakon projekcije, predstavile filmove u kojima glume.

Iako je „Mali Budo“  komedija, u filmu je komično samo sredstvo da se predstavi nešto tragično u društvu.  Teatar surovosti koji je baziran na melodrami – govori Petar Božović.

Ekipa filma „Mali Budo“

Ekipa filma „Bićemo prvaci sveta“ je ovde po drugi put održala konferenciju povodom filma. Publika je kao i na premijeri sa uživanjem ispratila film, a ekipa je govorila o tome koliko je značajno vratiti se u istoriju i oživeti junake za koje mlađe generacije ne bi ni znale da postoje. Takođe, rekli su da će uskoro biti i emitovana serija u kojoj će se dešavati značajniji ljubavni zapleti.

Glumac prve festivalske večeri, prema izboru publike bio je Petar Strugar.

DSCN0318

Petar Strugar, glumac prve večeri

Na repertoaru druge fetivalske večeri su filmovi „Panama“ i „Nebo iznad nas“ .

Više fotografija možete naći na fb stranici Kapital magazina.

 

Tamara Stošić  

Foto: Nenad Malaga 

0