U zvaničnom takmičarskom programu Filmskih susreta u Nišu ove godine će se u šest dana naći ukupno 12 filmova, a od toga će četiri biti premijerno emitovana. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma se ove godine održava po 53. put, a trajaće od 25. do 31. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

Prve večeri festivala će nakon ceremonije svečanog otvaranja svetsku premijeru imati film Južni vetar u kojem je jednu od poslednjih uloga imao nedavno preminuli velikan srpske glume Nebojša Glogovac. Pored ovog fiilma, publika u Nišu će tokom festivala premijerno moći da pogleda i filmove Granice, kiše  25. avgusta, Meso 27. avgusta i Zlogonje 29. avgusta. Na repertoaru su još filmovi Izgrednici, Prokleti pas, Agape, Patuljci sa naslovnih strana, Ederlezi raizing, O bubicama i herojima, Žaba, Comic sans.

Poslednje večeri festivala će nakon dodele nagrada i zvaničnog zatvaranja, van takmičarskog dela biti emitovan propratni program. Biće prikazane dve epizode serije Koreni koja ekranizuje istoimeni roman Dobrice Ćosića, zatim film Život i mjuzikl o niškom glumcu Desimiru Stanojeviću, a na kraju sledi dokumentarno-igrani film Neprilagođeni filmski grof o Milu Đukanoviću, profesoru Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i reditelju čuvene serije i filma Kamiondžije. 

Kompletan raspored prikazivanja filmova možete naći na zvaničnom sajtu festivala. 

Na ovogodišnjim Filmskim susretima će tradicionalno biti dodeljeno osam zvaničnih nagrada, među kojima su najznačajnije „Car Konstantin“ za najbolju glavnu mušku ulogu, „Carica Teodora“ za najbolju glavnu žensku ulogu, kao i priznanje za životno delo „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu. Očekuje se i dodela pet nagrada u nezvaničnoj konkurenciji. Organizatori najavljuju da je od sledeće godine moguća internacionalizacija festivala, kao i uvođenje glavnih nagrada za strane glumce.

Promo video – najava festivala 

PRODAJA KARATA 

Kompleti karata za 53. Filmske susrete mogu se kupiti od 14. avgusta, po ceni od 2.000 dinara, na sledećim prodajnim mestima:

-Knjižara Niškog kulturnog centra „Branko Miljković“, Bulevar dr Zorana Đinđića 37; od 9 do 21 sat radnim danima i od 9 do 14 sati subotom
-Obrenovićeva ulica, ispred bioskopa „Vilin grad“ od 12 do 19 sati svakog dana

0