U nedelju, 29. marta je u Sali Niškog simfonijskog orkestra održano finale 12. po redu takmičenje za Frankofonu pesmu. Takmičari su se predstavli u dve kategorije- juniori i seniori. Pobednica u seniorskoj konkurenciji je Milena Rakić, dok je kod juniora najbolja bila Nevena Pankalujić.

Muzička pratnja svim učesnicima ovogodišnje Frankofone pesme bili su:
Miodrag Mladenović – klavir
Milan Nikolić – gitara
Milan Srdanović – bass gitara
Filip Tančić – bubanj

Selekcija juniora je otvorila finale. U ovoj kategoriji takmičilo se 7 devojčica i jedan dečak. Nakon juniora nastupilo je i 12 takmičara iz selekcije seniora, 10 devojaka i 2 momka.
Svakog izvođača je prepuna Sala Simfonijskog orkestra pozdravila gromoglasnim aplazom. Pesmu koju je publika imala priliku da čuje čak tri puta bila je Dernière Danse francuske pevačiče Indile. Nakon što je poslednja učesnica selekcije seniora otpevala pesmu, petočlani žiri je 30 minuta odlučivao o pobednicima kao i o drugom i trećem mestu za obe kategorije.

Ovogodišnji i više nego stručni žiri sačinjavali su  Vanja Zlatković, profesorka muzičkog i dirigent hora OMŠ Konstantin Babić iz Kladova, Anne Thay, direktorka Francuskog instituta u Novom Sadu, Fabrice Peutot, ataše za saradnju za francuski jezik, Predrag Milosavljević Peca, tekstopisac i član grupe Galija i Oliver Katić, pevač, kompozitor, tekstopisac i mentor na odseku za pevanje u školi By heart.

Nakon  pauze žiri je doneo konačnu odluku i sve stolice u Sali su bile ponovo pune. Najpre je publici prošlogodišnji pobednik Frankofone pesme, Miloš Unić, otpevao pesmu Davida Guette Titanium na francuskom jeziku i iskoristio priliku da čestita i pohvali sve učesnike.

Zatim su na binu izašli svi juniori i  svi su dobili pohvalnice kao i poklone od generalnog sponzora, Societe Generale banke, a onda su proglašena prva tri mesta.

Prvo mesto – Nevena Pankalujić, Je suis malade-Lara Fabian
Drugo mesto – Vanja Bogdanović, Cassé-Nolwen Leroy
Treće mesto – Lazar Ćirković, Tu me relèves-Mickael Canderno

Pobednica kategorije juniora je kao nagradu dobila i – pod, a nakon ponovnog izvođenja pobedničke pesme na scenu su izašli svi seniori. Kao i juniorima i njima su bile podeljene zahvalnice kao i pokloni koje je darivao generalni sponzor a onda je usledilo i proglašenje pobednika.

Prvo mesto – Milena Rakić, Papaoutai-Stromae
Drugo mesto – Aleksandra Krstić, Je t’aime-Lara Fabian
Treće mesto – Nikola Kalović, Au suivant-Jacques Brel

Pobednica kategorije seniora je kao nagradu dobila učestvovanje na Belforskom muzičkom  festivalu « Eurokéennes » koji se održava od 3. do 5. jula 2015. godine u Francuskoj uz podršku Generalnog saveta teritorije Belfor. Takođe, pobednice i jedne i druge selekcije su na poklon za osvojeno prvo mesto pored već navedenih nagrada dobile i ulaznicu za koncert francuske pevačice Indile. Za kraj, Milena Rakić je još jednom izvela pobedničku numeru.

Sudeći po reakcijama publike, nagrade su otišle u ruke upravo onih koji su to zaslužili, a jedno je bilo sigurno – ni manjak stolica nije bio problem za sjajnu atmosferu tokom čitavog takmičenja.

Finale 12. takmičenja za Frankofonu pesmu je zatvorilo Francuske dane u Nišu.

Ovde možete čuti snimak nastupa pobednice u seniorskoj konkurenciji.

 

 

Anđela Laban

0