Trik sa ovakvim fotografijama je to da su nastale u potpunom mraku“, rekao je za Nacionalnu Geografiju skijaš Tobin Sigl (Tobin Seagel). „Blic se isključi za deo sekunde – nedovoljno dugo da bi vaše oči to i primetile. Zamislite da skijate i da ništa ne vidite!“

Sigl i fotograf Ruben Krab (Reuben Krabbe) otišli su iz svog baznog kampa posle kasne večere da bi ovekovečili ovaj momenat. Nije im bilo teško da oko tri sata fotografišu i skijaju uprkos tome što je bilo 30°C ispod nule.

Fotograf Krab je izjavio da je ova jedna fotografija skijaša i aurore bila razlog da doputuje na ove planine. „Tumston planine” (Tombstone Mountains) su na idealnoj geografskoj širini gde se pojavljuje aurora, samim tim su odlično mesto da pokušam da napravim svoju fotografiju iz snova.“

Koristeći dugu ekspoziciju, Krab je stalno podešavao osvetljenje u zavisnosti od toga kako se aurora menjala. Bio je spreman da uključi blic posle ekpozicije od 20 sekundi, nadajući se da ga Sigl neće udariti dok skija praktično slep u mraku.

U bazni kamp su stigli u 2:30 ujutru misleći da nisu uspeli da naprave fotografiju. Tek kada je Krab otvorio fajl na svom računaru, shvatio je da je uspeo nešto što je godinama želeo. „Šanse da se poklope svi faktori – aurora, nebo bez oblaka i Meseca, usklađena količina svetlosti dok se ona stalno menja, doba noći, kvalitet snega i skijaš – su bile male i osećam se kao da sam dobio sedmicu na lotou,“ rekao je Krab.

Koristio je Nikon D700 i 17-35mm objektiv i Nikonov SB-800 blic.

 

Monika Petrović

 

Izvor: nationalgeographic.com

 

 

0