Francuzi su narod koji zna da uživa u hrani, njenom ukusu i mirisu. Vreme obroka oni koriste za uživanje i relaksaciju. Ručak se obavezno sastoji od tri dela, a često i od četiri: predjelo, glavno jelo, sirevi i desert. Vino je obavezno i smatra se prehrambenim proizvodom. Pritom se strogo vodi računa o tome da određena vina idu uz određenu hranu.

U francuskim jelima retko kad ima masti, svinjske ili neke druge, jela su uglavnom zamašćena puterom ili uljem, što ne predstavlja opterećenje za stomak, pa ljudi nakon obroka mogu da se vrate svojim aktivnostima. Dok se kod nas zna, posle obroka mora malo da se odmori kako bi se hrana “slegla.”

Nešto bez čega se ne može zamisliti francuski doručak je kroasan (croissant). U obliku je polumeseca, pa je i logično što ime potiče od latinske reči “croscons” što u prevodu znači  “vreme kada mesec raste”.

Kroasan

 

Za doručak su obavezne supe kojih ima na pretek: supa od luka, supa od pasulja, kremasta supa od tikvica i poznata avinjonska supa.

Supa od luka

Za vreme svakog obroka sir je neizostavan. U Francuskoj se proizvodi više od 370 vrsta sireva.

Na red dolaze vina kojih ima koliko i sireva. Vino je pravi pečat tradicije porodica koje se bave proizvodnjom vina. Način proizvodnje se prenosi sa kolena na koleno, i to nije puka proizvodnja za profit, jer oni u to vino utiskuju svoj karakter, filozofiju, etiku…

 

Neka od tradicionlnih francuskih jela jesu: poulet chasseur-piletina na lovački francuski način.

Mediteranski quiche – pita namenjena ljubiteljima morskih plodova i mediteranskih začina.

Mediteranski quiche

 

Maja Mitić

 

Izvori:

http://www.stvarukusa.rs/clanak/francuska-kuhinja

http://www.kuhinjica.rs/zanimljivosti/specificnosti-francuske-nacionalne-kuhinje

0