Šta god pročitali ili čuli o Francuskoj, jedno je sigurno, nećete je upoznati dok u njoj ne boravite. Ukus francuskog vina pomešan sa raznim specijalitetima, poput bouillabaisse iz Nice sa sosom od šafrana, ne može se opisati rečima već se mora doživeti. Pored nezamenljivih specijaliteta, Francuska je poznata po različitim znamenitostima i turističkim destinacijama poput Pariza, Nice, Kana, Mon Sen Mišela, Šamoni Mon Blana, Sen Tropea i mnogih drugih.. Pariz, poznat kao Grad svetlosti,  glavni je i najveći grad Francuske. On predstavlja političko, ekonomsko, obrazovno i kulturno središte ne samo centralizovane Francuske, već i Evrope. U Parizu se nalaze mnogobrojne znamenitosti i turističke atrakcije, zbog toga svake godine ovaj grad poseti do 30 miliona turista. Uvek postoji bogata ponuda kulturnih događaja. Najznačajnije znamenitosti u Parizu su muzej Luvr, muzej Orsej, Centar Žorž Pompidu, Mazarenova biblioteka, pozorište Komedi Fransez, nacionalna opera Pariza koja se sastoji iz Opere Garnije i Opere Bastilja i sl..

Grad je poznat i po proizvodnji luksuzne robe, visoke mode i nakita. Pariz spada u regije Evrope sa najvišim životnim standardom. On је najznačajniji privredni centar Francuske. Pariski region ostvaruje više od četvrtine nacionalnog proizvoda zemlje. BDP je 2005. iznosio 478.7 milijarde evra. Skoro sve značajne francuske banke i finansijske institucije imaju svoje sedište u Parizu. Grad je jedan od najznačajnijih finansijskih i trgovačkih centara Evrope. U turizmu i pratećim aktivnostima zaposleno je 6,2% radno aktivnog stanovništva Pariza. 2006. godine grad je posetilo 27 miliona turista od toga 17 miliona stranaca.

Nica – Ovaj interesantni gradić je zanimljiv, jer se praktično sastoji iz tri različita dela: starog gradskog jezgra, tzv. „Simeza“, koji je bio regionalno središte u doba vladavine Starog Rima i novog dela grada. Za stari deo grada karakteristične su relativno uske, krivudave ulice koje daju odlike pravog mediteranskog grada. U novom delu grada, najprivlačnije od svih je čuveno „Englesko šetalište“ na kome su redom poređani najelitniji hoteli i luksuzne vile. Nica je izuzetno popularno turističko odredište za ljude sa dubljim džepom. Turizam predstavlja najveći doprinos ekonimiji Nice. Razlikuju se dve glavne grane: turizam i slobodno vreme poslovnog turizma. Godišnje, grad privlači i do 4 miliona posetilaca, od čega polovina dolazi iz inostranstva- Švajcarske, Italije, Nemačke..

Chamonix, kolevka alpinizma i skijanja nalazi se u senci najvišeg vrha evropskih Alpa, Mont Blanca. Sa 4810 m nadmorske visine, masiv Mont Blanc je magnet za skijaše, planinare i sve zaljubljenike u ekstremne sportove. Chamonix vrvi od turista tokom cele godine. Iako je široj publici poznat prevashodno po zimskim sportovima, leti je možda čak i popularniji. Po nekim procenama, u letnjim mesecima u svakom trenutku u Chamonixu i okolini boravi oko 50,000 turista.

Sen Trope, gradić na Azurnoj obali, utočište umetnika i elitno letovalište.U prošlom veku tu su gostovali Koko Šanel, Moris Ševalije, Antoan de Sent Egziperi, Orson Vels, Ernest Hemingvej.. Prvi utisak koji stičete kada kročite u centar Sen Tropea, najčuvenijeg gradića na francuskoj Azurnoj obali jeste da je to ogroman filmski set sa bezbroj parkiranih bleštavih i preskupih automobila, „jaguara“, „ferarija“ ili „maseratija“. Ovde čak i taksisti voze automobile ovih marki, a pored vas svaki čas „prozuji“ poneki moćni „harli-dejvidson“. U lokalnim restoranima i barovima možete dobiti sto pored onog za kojim baš u tom trenutku sede Bono, Bjanka Džeger, Lijam Nison, P. Didi, Džordž Kluni, Kejt Mos, Kajli Minog, Rijana, Karl Lagerfeld… Sen Trope je vrlo tolerantan gradić u kojem vlada atmosfera potpune opuštenosti. Ljudi su vrlo predusretljivi i lako se sklapaju poznanstva. Samo vam se ovde može dogoditi da ujutro uđete u kafić, naručite kafu i započnete razgovor sa simpatičnim debeljkom za susednim stolom, a dan završite na uzbudljivoj žurki na njegovoj mega-jahti.

Francuska je sa 71 miliona inostranih turista najposećenija zemlja na svetu. Zbog toga, ona raspolaže sa 20000 hotela, 8000 kampova, 890 mesta za odmor, 181 omladinskim domom, 41000 seoskih i opštinskih prebivališta i 22000 gostinskih soba. Francuska je na trećem mestu po prihodu od turizma iza Sjedinjenih Američkih Država i Italije s godišnjim prihodom od 25,6 milijardi evra. Francuska je u toku 2006. godine ostvarila BDP u vrednosti 1,8 biliona evra. Trgovinski suficit od turizma iznosi preko 10,67 milijardi evra. Tokom 2012, prema proceni Svetske turističke organizacije, oko 83 miliona turista je posetilo Francusku. Francuska je od turističke industrije tokom 2012. godine prihodovala 53 milijarde i 700 miliona evra, nešto manje nego prethodne godine, prema podacima Svetske turističke organizacije.

 

Andjela Mitić i Ana Djordjević

0