Od aprila 2003. godine, nekada Francuski kulturni centar, a sada Francuski institut u Srbiji, aktivno funkcioniše u našoj zemlji. Kako bi obeležili 15 godina rada i francusko-srpske saradnje, organizuju svečanu proslavu, koja će biti održana u Nišu 16. aprila.

Pre 15 godina, 16. aprila 2003, u Nišu je svečano otvoren Francuski institut. Kroz brojne i raznovrsne aktivnosti, od tada promoviše dijalog, kulturnu razmenu i Nišlijama nudi mogućnost učenja i boljeg poznavanja francuskog jezika. Zbog toga, o Nišu se sve više govori kao o frankofilnom i frankofonom gradu.

U okviru obeležavanja jubileja, u ponedeljak, 16. aprila od 16:30h u Oficirskom domu biće održan Gradski forum pod nazivom „Srbija i Francuska – stari prijatelji za bolju budućnost“

O odnosima dveju zemalja, kulturno-istorijskom prožimanju dve države i o tome kakva nam je zajednička budućnost govoriće Nj.e. Frederik Mondoloni, ambasador Republike Francuske u Srbiji; Darko Bulatović, gradonačelnik Niša i dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator. Građani će moći da postavljaju pitanja i ostavljaju komentare na samom događaju, ili putem twitter-a korišćenjem #gradskiforum.

Istog dana, 16. aprila od 18h u Oficirskom domu organizovana je svečana proslava i koktel uz degustaciju vina, a biće otvorena i izložba „Merak“ umetnice Aleksandre Mirić i izložba fotografija pod nazivom „15 godina postojanja Francuskog instituta u Nišu“. Ulaz je slobodan.

Detaljnije informacije o aktivnostima koje realizuje Francuski institut u Srbiji, možete naći na njihovom zvaničnom sajtu. 

 

0