Mesec mart će ove godine  Niš upoznati sa francuskom kulturom. Francuski institut u saradnji sa mnogim kuturnim institucijama u Nišu organizovao je niz događaja koji slave francusku kulturu pod nazivom Francuski dani.

Ono čime je ovaj program otvoren bilo je polufinale Frankofone pesme koje je održano 1. marta u Sali Simfonijskog orkestra.

U ponedeljak 2. marta će se u Francuskom institutu (Obrenovićeva 20, 4. sprat) održati prezentacija i razmena iskustava o mogućnostima mladih za volontiranje u Srbiji i inostranstvu (na srpskom jeziku) od 18.30h.
Od 19h posetioci će biti u mogućnosti da prisustvuju  radionici o multikulturalnosti na francuskom jeziku.

U galeriji Srbija i u Paviljonu u niškoj Tvrđavi 5. marta od 19h biće otvorena izložba Prokleti rat, čiji je autor strip crtač Žak Tardi.

Predstava Hodači biće održana 6. marta u Pozorištu lutaka sa početkom u 19h. Predstava će imati trejler na srpskom jeziku.

Događaj pod nazivom CAFÉ PHILO održaće se u Francuskom institutu 9. marta od 19h. Žan Fransoa Alben sa posetiocima će voditi razgovor na francuskom jeziku.

Na Filozofskom fakultetu će 17. marta od 18h svi ljubitelji francuskog jezika biti u prilici da rade diktat na francuskom jeziku.

Fracuski filmski karavan će filmofilima  od 17-20. marta dati priliku da u bioskopu Kupina od 18h pogledaju projekciju ciklusa filmova pod nazivom Lica afričkog filma.

Takmičenje za foto amatere na ekološku temu Manje od 2 stepena Cezijusa za planetu će izložbe svojih fotgrafija objaviti na facebook stranici Frankofonija u Srbiji, gde će svi učesnici konkursa biti u prilici da postave svoju fotografiju i ona koja bude najviše šerovana između 17-23. marta će pobediti. Prijava traje do 15. marta.

Narodno pozorište u Nišu će 22. marta ugostiti četiri amaterske pozorišne trupe koje će svojim pozorišnim ostvarenjima predstaviti jug Srbije u Francuskoj na Evropskom festivalu frankofonog pozorišta za gimnazijalce, u Sen Malou i u Novom Sadu na Međunarodnom festivalu frankofonog pozorišta za decu. Početak je zakazan za 18h.

Izložba pod nazivom Obnovite energije biće otvorena 23. marta u 13h u Regionalnom centru (Pariske komune bb). Tema ove izložbe su obnovljivi izvori energije.

U Pozorištu lutaka će se takođe 23. marta, ali sa početkom u 11h održati javna čitanja 4 dramska teksta frankofonih autora za made kao i susret sa dramskim piscima Soniom Kjambreto i Likom Tartarom.

Za poslednji martovski dan u francuskom duhu – 29. mart , zakazano je veliko finale izbora za Frankofonu pesmu od 14h u Sali Simfonijskog orkestra.

 

Uskoro više informacija o predstojećim događajima.

 

Anđela Laban

0