Anketa Kancelarije za mlade u Nišu


Istraživanje je pokazalo da mladi više proslavljaju kalendarsku nego Pravoslavnu Novu godinu. Gde mladi slave kalendarsku, a gde Pravoslavnu Novu godinu? Da li znaju u kojim zemljama se sve proslavlja Pravoslavna Nova godina? Na ova pitanja odgovorilo je 128 mladih iz Niša.

Profesor na katedri za sociologiju na niškom Filozofskom fakultetu Danijela Gavrilović primat kalendarske nad „tradicionalnom“ Pravoslavnom Novom godinom vidi u globalizaciji koja je zahvatila i Srbiju, i da se taj trend odavno ustalio kod mladih.

Dosta mladih se odlučilo da obe Nove godine proslavi sa porodicom, što je jasan pokazatelj da opada trend proslavljanja Nove godine u kafanama, klubovima ili van Srbije, što se donekle može objasniti i ekonomskom situacijom u zemlji.

Na pitanje gde se sve u svetu obeležava Pravoslavna Nova godina, mladi su bili polovično „uspešni“ jer je manje od 50 odsto njih znalo tačan odgovor na postavljeno pitanje. Naime, tačan odgovor je da se obeležava u zemljama koje koriste Julijanski kalendar. Gavrilovićeva to objašnjava fenomenom „lažnog tradicionalizma“ gde dosta mladih veruje i poštuje pojedine običaje i stvari, a da pr tom i ne zna šta one predstavljaju.

Srpska pravoslavna crkva zadržala je prvobitni Julijanski kalendar, kao i Ruska, Gruzijska, Jerusalimska pravoslavna crkva, kao i Sveta gora. Druge crkve, poput Grčke, Rumunske i Bugarske pravoslavne i drugih ne koriste gregorijanski kalendar, već Milinkovićev tj. Novojulijanski kalendar koji je usvojen 1923. od strane svepravoslavnog Sabora na čelu sa vaseljenskim patrijarhom Meletijom.

 

Aleksandar Brzaković 

0