Ukoliko želite da svaku ili svaku drugu nedelju provedete u krugu prijatelja igrajući  društvene igre, onda je Goblin Board Game Club vaša nova omiljena destinacija.

Klub društvenih igara Goblin počeo je sa radom 23. jula ove godine, a osnovali su ga Milan Maksimović i Marko Radulović  jer su smatrali da Niš kao treći po veličini grad u Srbiji treba da ima klub društvenih igara, koji je poslednji put meraklijski grad imao pre deset godina.

14741705_1468095533205950_2127948418_n

Klub je tu za sve one koji vole da se druže i poigraju bez obzira na godine. Doduše, poželjno da posetioci na svakom event-u budu stariji od 12 godina, iz sledećih razloga: većina igara je na engleskom jeziku, a neke od igara umeju da budu jako kompleksne, i da zahtevaju posvećenje pažnje na duže staze, što mlađi teško mogu da isprate. Drugih ograničenja zapravo nema. Opet, tu su i igre za koje ne treba poznavanje jezika, ali su one u manjini.  Društvene igre su generalno “Family Friendly”, što znači da odrasli mogu da ih igraju sa svojom decom, ali neophodno je da se pronađe neka tematski zabavna, a opet dovoljno jednostavna igra, u skladu sa njihovim godinama. – objasnili su Milan i Marko.

Milan Maksimović i Marko Radulović, osnivači

Milan Maksimović i Marko Radulović, osnivači

Goblin za sada koristi 30ak igara različitih žanrova i tematika koje su tu kao pozajmica ili donacija  osnivača ili nekog od redovnih posetilaca. Planirano je da Klub uskoro krene da nabavlja svoje igre, kako bi se obogatio fond igara.

Trudimo se da za svaki event napravimo izbor igara koje ćemo postaviti u klubu, kako bi se svake nedelje igrale različite igre. Uz to mnogi naši posetioci ponesu neke svoje igre koje žele da poigraju sa ostalima. Tako da je raznovrsnost igara na svakom eventu dosta velika. – dodaju osnivači.

Goblin Board Game Club počeo je sa radom 23. Jula ove godine, a eventi su održavani svake ili svake druge nedelje u terminu od 14h do 22h. Mesta sastajanja ljubitelja igara bila su menjana iz nedelje u nedelju sve do 25. septembra od kada Goblin ima stalnu lokaciju u Davidovoj ulici 3a, preko puta Sinagoge.

14627834_1468091869872983_2072572046_n

Za sada, svi zainteresovani ne plaćaju korišćenje igara, jer kako objašnjavaju osnivači  klub još uvek nije registrovan. U toku je proces registracije Goblina kao zvaničnog kluba društvenih igara,  i može se očekivati da će postojati članarina kada se sa registracijom završi.

Kada su počeli sa održavanjem događaja pod ovim nazivom, posećenost kažu nije bila velika. Na svakom sledećem eventu broj posetilaca je rastao, a prethodna dva puta je više od sto ljudi posetilo gambit.

Miloš Marković, student Anglistike na Filozofskom fakultetu u Nišu posećuje svaki event od osnivanja Goblina i evo šta on misli:

Klub društvenih igara Goblin  posećujem još od prvog okupljanja i nemam nameru da prestanem. Goblin je jedan od najlepših načna na koji provodim  nedelju. To je mesto gde godine nisu bitne, samo je bitna volja za zabavom i druženjem upravo kroz društvene igre. Upoznao sam razne ljude i sa velikim iščekivanjem čekam nedelju kako bih se zajedno sa njima borio za pobedu ili čak zgrabio pobedu za sebe. U svakom slucaju, preporučujem klub svima, bez obzira na uzrast. Na kraju dana, svi smo prijatelji bez obzira na to ko pobedi.

Miloš Marković, student Filozofskog fakulteta

Miloš Marković, student Filozofskog fakulteta

U nedelju, 16. oktobra Goblin board game club održaće svoj 10. Gambit, a osnivači naglašavaju da su se upravo za ovaj gambit najavili gosti iz Aleksinca, Novog Sada, Kragujevca i Beograda.

Više informacija o Klubu društvenih igara Goblin možete pronaći na njihovoj fejsbuk stranici.

Anđela Laban

3