Predstavljam vam grad koji slovi za jedan od najvećih kulturnih i zabavnih centara na svetu. Grad Anđela, filmske i televizijske industrije, dovoljno je reći Hollywood i tu se završava svako nagađanje. Poznat i pod skraćenicom L.A., Los Anđeles je grad smešten uz obalu Tihog okeana na jugu američke savezne države Kalifornije. Neće vas iznenaditi ako vam kažem da je on najveći grad u Kaliforniji i nakon New Yorka drugi najnaseljeniji grad u SAD-u. Njegovo ime na španskom znači anđeli i predstavlja skraćenicu izvornog naziva naselja koje na španskom glasi El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Anglese de Porciunculla. Morate priznati da bi njegovo izgovaranje potrajalo pa je stoga  naziv Los Anđeles sasvim prihvatljiv.

Los Anđeles je zasigurno jedan od najposećenijih i najvoljenijh gradova u SAD-u. To nije ni čudno s obzirom da se u ovom gradu možete zaista dobro zabaviti. Pre svega poznat je kao grad filma jer se u njemu nalazi sedište nekoliko najvećih svetskih produkcijskih kuća smeštenih u prestižnom kraju L.A. znanom pod imenom Hollywood. Ukoliko budete nekada u prilici definitivno morate posetiti mesto gde nastaju remek dela filmske umetnosti. Ne dozvolite ni da vas pokoleba cena ulaznice za Univerzal studio koja je poprilično visoka i iznosi 60$. Za taj novac ćete garantovano videti i neku od svojih omiljenih zvezda i onda to i nije veliki trošak ukoliko ste pravi filmofil. Na Hollywood bulevaru ćete videti imena nekih od svojih omiljenih ličnosti iz sveta show biznisa koji su dobili zvezdu. Veliki broj glumaca, pevača, voditelja i junaka poznatih filmova i serija su tu ostavili svoj trag.

 

Muzička dvorana Valt Diznija je nešto što ne možete zaobići. Glavni arhitekta je Frenk Geri, a sama udovica Volta Diznija, Lilen je donirala 50 miliona dolara za izgradnju ove dvorane. Ono što će sve poštovaoce Diznijevog rada i dela oduševiti je to što je obilazak moguć svakog dana i to besplatno, jedino što se od vas traži je da ostavite neki lični dokument. Tokom obilaska dobijate aparat uz pomoć koga se mogu čuti detalji o građevini, a i o vrhunskim izvođačima koji su ugošćeni od početka rada dvorane.

Deo grada prepun nebodera u kojima su poslovne zgrade je Sivik centar. Tu možete videti predstavništva velikih medijskih kuća, banaka i inetrnacionalih kompanija. Pravi raj za ljubitelje nakita je Juvelirski kvart gde ćete videti na stotine radnji koje prodaju razne skupocene nakite. A za sve šopingholičare raj se nalazi na Beverly hillsu u ulici Rodeo drive, koja je najskuplja šoping ulica na svetu. Tu ćete naći najveće svetske robne marke u ekskluzivnim prodavnicama, poput Kartijea, Šanela, Eskade, Diora, Gučija i mnogih drugih. Kada se već nađete na Beverly hillsu greh je da ne vidite barem nekoliko blokova kuća koje su zaista neverovatno luksuzne.

Ono što je najveća mana ovog grada je nažalost visoka stopa kriminala. Obavezno je zaključavanje automobila tokom vožnje, a posebno trebate obratiti pažnju da ne otvarate prozore na semaforu, što je poprilično uznemirujuće. U turističkom centru u Hollywoodu se savetuje izbegavanje šetnje u kasnim večernjim satima.

No bez obzira na visoku stopu kriminala Los Anđeles je divan grad koji može da se pohvali bibliotekom koja je treća po veličini u SAD-u. Arhitekta Bertram Grosvenor Goodhue je napravio delo koje je inspirisano Egiptom. Glavna kula je u obliku piramide, a unutrašnjost holova je ukrašena predivnim mozaicima. Nakon obilaska biblioteke možete da se opustite na nekoj od prekrasnih plaža poput Malibua. Tu ćete se zaista relaksirati i napuniti baterije za noćni život koji je ovde vrlo intezivan. Veliki broj klubova i restorana će vas oduševiti i naterati da potrošiti malo više nego što ste planirali.

U svakom slučaju, bez obzira na vaš budžet osećaćete se odlično dok budete obilazili L.A. jer je prepun pozitivne energije i sunčanih sati.

 

Nevena Šipraga

Izvori: http://hr.wikipedia.org,http://www.jeftinaputovanja.net/, http://www.fantast.rs/

0