Glavna nagrada jubilarnih 50.Filmskih susreta posthumno je pripala Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, za ulogu Slaviše Petronijevića u filmu „Bez stepenika“ . Žiri u čijem su sastavu bili Branislav Zeremski, Dragan Mićanović i Vesna Čipčić kao predsednica, jednoglasno je doneo ovu odluku. U ime nedavno preminulog Đuze Stojiljkovića, nagradu „Naisa“ preuzeo je Marko Novaković, reditelj filma „Bez stepenika

Zahvalnost dugujemo njemu. Jednom duhovitom, šarmantnom, smirenom gospodinu, glumcu. Bio je predan glumačkom poslu, glumačkom zanatu celog svog života, istakao je Marko Novaković.

 

Marko Novaković u ime Đuze Stojiljkovića preuzima nagradu

Pored dodele glavne nagrade, tročlani žiri je proglasio pobednike i u ostalim kategorijama. Nagrada „Car Konstantin“ za najbolju mušku ulogu otišla je u ruke Nikole Rakočevića, koji u filmu „Branio sam Mladu Bosnu“ tumači lik advokata Cislera.

Nikola Rakočević

Mlada glumica Jovana Stojiljković je za ulogu Maje u filmu „Panama“ dobila nagradu „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu. Slaven Došlo iz filma „Panama“ i Jelena Rakočević Cekić koja igra u filmu „Otvoreni kavez“ dobitnici su povelja za izuzetnu mušku i izuzetnu žensku ulogu. Najbolji debitant na ovogodišnjim Filmskim susretima je Strahinja Blažić, koji u filmu „Bićemo prvaci sveta“ igra lik Nebojše Popovića.

Jovana Stojiljković

Priznanje za najbolju epizodnu mušku ulogu dobio je Marko Janketić, koji je se na ovom festivalu publici predstavio u čak tri filma. U ženskoj konkurenciji, nagrada za najbolju epizodnu ulogu pripada Renati Ulmanski, koja je igrala u filmu „Bez stepenika“ . Leni Veselman je za ulogu u „Otvorenom kavezu“ proglašena najboljom stranom glumicom, dok je Leon Lučev za svoju rolu u filmu „Bićemo prvaci sveta“ dobio nagradu za najboljeg stranog glumca. Po prvi put na niškom festivalu, priznanja su dodeljena i deci glumcima. Zahvalnicu za izuzetnu glumačku kreaciju dobili su: Nemanja JeremićPavle Čemerikić, Isidora Janković, Denis Murić i Filip Šubarić. Glasovima publike, Filip Šubarić je izabran i za glumca festivala.

Festival je zatvorila Renata Ulmanski, koja je gledaocima poručila: Moramo privremeno da se rastanemo, ali čekajte nas − mi ćemo sigurno opet doći.

Renata Ulmanski

U muzičkom delu svečanosti zatvranja jubilarnih 50.Filmskih susreta nastupili su vokalni ansambl „Konstantin“ kao i Nenad Milosavljević,  frontmen grupe „Galija“ .

Nakon zvaničnog zatvaranja festivala, prikazana su još dva filma iz revijalnog dela programa. Prvo je emitovan film „Panta Draškić-cena časti“ a zatim i film Miroljuba Rikija Nedovića „Stari Niš -moj Niš“ 

Više fotografija sa zatvaranja festivala možete pogledati na fb stranici Kapital magazina. 

 

Filip Jovanović 

Foto: Nenad Malaga 

 

0