Grčka se nalazi u jugoistočnoj Evropi,  na južnom delu Balkanskog poluostrva.  Na severu se graniči sa Albanijom, Makedonijom i Bugarskom, a na istoku sa Turskom.  Sam geografski položaj ukazuje da Grčka podleže mnogim stranim uticajima, što se odrazilo i na samu kuhinju.

Kada pogledate grčki kuvar videćete da se  ne razlikuje mnogo od turske pa čak ni srpske kuhinje. Prvi grčki kuvar napisan je još 330. godine pre nove ere, što pokazuje koliko je ishrana na ovim prostorima bitna.

Na sadašnji izgled i sadržaj grčke kuhinje su uticale njena istorija: oko hiljadu godina Antike, oko hiljadu godina Vizantijskog carstva, oko četristo godina Otomanske vladavine, i geografija: mesto na kom se spajaju Evropa, Azija i Afrika, pa veliki zagrljaj Sredozemnog mora, pa uticajni susedi…

Grčku kuhinju najkraće možemo opisati kao tipičnu mediteransku kuhinju, što podrazumeva zdrava i laka jela pripremljena obično na maslinovom ulju. Ova jela obiluju svežim povrćem, ribom, nemasnim mesom i sirevima,  Grci, kao i mi, imaju tri najvažnija obroka u toku dana: doručak, ručak i večera, a  najobilniji, ručak se, ako je kompletan, sastoji od predjela, supe, glavnog jela i deserta.

Predjelo ili meze kako ga i oni zovu  uglavom je neka od brojnih pita spanakopita, tyropita, boureki. Za predjelo nekada možete dobiti i samo ouzo, bistar liker sa dodatkom esencijalnog ulja anisa koji u dodiru sa vodom ili ledom dobija belu boju.

Nakon što ste popili svoj ouzo stiže supa. Neke od supa koje Vam mogu biti poslužene su: avgolemono  pileća supa sa žumancetom i limunom,  trahana je supa sa jogurtom i tripe, supa od iznutrica.

Glavno jelo je uglavnom neka mešavina mesa i povrća kao sto su recimo pirinač sa paradajzom,  grčka musaka, jagnjeći kotleti na roštilju, tikvice na grčki način, neizostavni deo ručka je i grčka salata koju u Grčkoj  zovu horiatiki ili nešto kao seljačka salata.

I na kraju dolazimo do najsladjeg dela – deserta. Za sladokusce tu su brojni kolači, a najpoznatije poslastice su svakako baklava i alva. Tipičan grčki desert je karidopita, kolač od oraha koji se preliva šećernim sirupom s cimetom.

 

 

Maja Mitić

Izvori: http://www.kalodoukas.com/pdf/Recepti%20grcke%20kuhinje.pdf

http://www.becook.com/sr/tekst/gr%C4%8Dka-kuhinja.htm

http://www.paradisotravel.com/magazin/halkidiki-uzduz/jedite-kao-grci.html

0